A miniszteri tanácsadó családja is bevásárolt

A miniszteri tanácsadó családja is bevásárolt

Bár az ügyészség nemrég hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a ferencvárosi önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében, úgy tűnik, Bácskai János polgármesternek esze ágában sincs változtatni az ingatlanhasznosítások szabályain. A Fidesz-vezetésű IX. kerületben ugyanis továbbra is 50 százalékos árkedvezménnyel vásárolhatják meg az önkormányzati lakásokat a bérlők. Már számtalan, kormánypártokhoz köthető személy is kihasználta a nem mindennapi árengedményt; lapunk értesülései szerint nemrég így jutott egy 54 négyzetméteres felújított lakáshoz a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa volt, jelenleg pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy Varga Mihály bizalmasa és az ő férje a Thaly Kálmán utcában egy felújított tetőtéri bérlakást vásárolt meg tavaly év végén. Az önkormányzati adatok szerint a lakást valamivel több mint 20 millió forintra értékelte az értékbecslő, így a szabályok értelmében éppen ennek az összegnek a feléért, vagyis 10 millió forintért vehették meg. Egyébként az érintett városrészben hasonló méretű felújított lakásokat jelenleg 25 és 35 millió forintért kínálnak a legnagyobb ingatlanportálokon. Nem mellékes tényező, hogy a vételárat nem is kellett rögtön kifizetniük Vargáéknak, hanem kedvező részletfizetés mellett törleszthetnek 2032-ig.

Hírdetés

Kerestük az ügyben Varga Zsoltné Szalai Piroskát, aki kérdéseinkre nem válaszolt. Csupán annyit közölt, hogy a férje 1969 óta lakásbérlő középső-Ferencvárosban, s a lakását azon több mint tízezer ferencvárosi lakásbérlővel azonos kondíciókkal vette meg, akikre a kerület 1996 óta, azaz több mint húsz éve hatályos kerületi rendelete vonatkozik.

Pikantériája a vásárlásnak, hogy a miniszteri tanácsadó és férje éppen egy nappal azután kötött adásvételi szerződést az önkormányzattal, hogy lapunk megírta: Ferencvárosban a piaci árak töredékéért jutnak önkormányzati lakáshoz a kormánypártokhoz köthető személyek. A kedvezményezettek közt van Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője, aki például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője Vargáékhoz hasonlóan már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. Ő még jobban járt, a 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

A márciusban lejárt kilakoltatási moratórium miatt egyébként az LMP nemrég sajtótájékoztatót tartott a IX. kerületben. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, hogy az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 03. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »