A miniszterelnök elhamarkodottnak tartja a döntést

A miniszterelnök elhamarkodottnak tartja a döntést

Elhamarkodottnak tartja Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő az Európai Bizottság (EB) döntését, amely megtette az első lépést Olaszország szankcionálása felé az ország jövő évi költségvetése miatt. Ugyanakkor egyetért azzal, hogy az euróövezet országait figyelmeztetni kell a szabályok betartásának szükségességére. A problémáról Giuseppe Conte olasz kormányfővel is tárgyalt szerdán (11. 21.), aki Pellegrininek kifejtette: a kiadásokon keresztül akar elérni gazdasági növekedést.

„A gazdasági logika szerint, melyet egészen jól értek, ha növekedést akarunk elérni, azt valamilyen módon támogatni kell a befektetési kiadásokkal. Itt azonban ellentétbe kerülünk a saját szabályainkkal, amelyek nem elég rugalmasak. A költségvetési megszorítások ráadásul egy összetett időszakban megsokszorozhatják a negatív következményeket” – figyelmeztetett Pellegrini.

Szlovákia számára szerinte az a fontos, hogy ne csorbuljon az euróövezetbe vetett bizalom, és Olaszország problémák nélkül fizesse vissza az adósságát. „A másik oldalon tiszteletben tartom, hogy Conte miniszterelnök úr a kollégáival együtt további intenzív tárgyalásokat akar folytatni a bizottsággal, meg akar magyarázni bizonyos kérdéseket és időt kér, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntéseket például már a decemberi csúcson” – fejtette ki a szlovák miniszterelnök.

Hírdetés

Pellegrini nem híve az azonnali szankcióknak, amelyek véleménye szerint csak még inkább ártanának Olaszországnak. „De úgy, ahogy Szlovákia is teljesíti a házi feladatait, minden tagállamtól el kell várni, hogy betartsa a szabályokat” – tette hozzá. Úgy véli ugyanakkor, hogy ebben az esetben nem új keletű problémáról van szó, és Olaszország különleges megközelítést igényel. Meggyőződése, hogy nem lehet egyoldalúan alkalmazni semmilyen szabályt, az eltérést pedig nem kellene azonnal elfogadhatatlannak ítélni és szankciókkal fenyegetőzni.

Az EB szerdán (11.21.) megtette az első lépést Olaszország szankcionálása felé az ország 2019-es, expanzív költségvetése miatt. A bizottság szerint Olaszország nem teljesíti az adósságcsökkentésre vonatkozó uniós feltételeket, ezért eljárást indít a túlzott költségvetési hiány miatt, amelynek végeredménye szankció lehet. Az olasz kormány 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4%-ára emelné a költségvetési hiányt. Az EU tagállamainak most két hetük van, hogy véleményt nyilvánítsanak arról, van-e létjogosultsága az Olaszország elleni, túlzott deficit miatti eljárásnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »