A minimálbérnek rengeteg hátránya van

A minimálbérnek rengeteg hátránya van

A baloldal miniszterelnök-jelöltje hátrányosnak tartja a munkaadókkal és munkavállalókkal való megállapodást.

Szerinte azért emelkedtek a bérek, mert az emberek elmentek Nyugatra dolgozni, munkaerőhiány alakult ki, ezért a cégek kénytelenek jobban megfizetni a munkavállalókat. A politikus úgy véli, nem azért fizetik meg jobban az embereket, mert a „minimálbért emelgetik”.

Hírdetés

Érdemes felidézni, miként alakult a minimálbér: 2009-ben csupán 71 500 forint volt, míg jövő év januárjától már eléri a kétszázezer forintot, ami a 2009-es összeg csaknem háromszorosa. A garantált bérminimum 87 ezerről 260 ezer forintra nő majd, ami szintén háromszorosa a 2009-es összegnek. Az emelésnek köszönhetően jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt.

A közgazdasági kérdésekben ezek szerint nem túl erős Márki-Zay egyébként már pártalapításon gondolkodik: a Telex úgy tudja, a formáció a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt és a Gémesi György alapította Új Kezdet összeolvadásával jöhet létre. Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár és Herényi Károly, az MDF korábbi szóvivője is tagja lehet a pártnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »