A migránsválság urnákhoz vitte az osztrák radikálisokat

Az öt évvel ezelőtti tartományi választáson elért eredményéhez képest megkétszerezheti szavazói számát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a felső-ausztriai tartományi választáson vasárnap – derült ki az urnazárás után közzétett előrejelzésből.

Az FPÖ 31,5 százalékot érhet el, és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) helyett a szélsőjobboldali párt lehet a második legmeghatározóbb politikai erő a tartományban a SORA közvélemény-kutató intézet által az ORF közszolgálati televízió számára készített előrejelzés szerint.

A felmérések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyan megtartja vezető helyét, de 46-ról 35 százalékra eshet a népszerűsége. A szociáldemokraták 18 százalékot érhetnek el, ami szintén csökkenést jelent az öt évvel ezelőtti 25 százalékhoz képest.

A Zöldek pártja a szavazatok 10,6 százalékát kaphatja meg, 1,5 százalékkal többet, mint 2009-ben, a liberális NEOS párt pedig 3,6 százalékos eredményével lehet, hogy a tartományi parlamentbe való bejutáshoz szükséges négy százalékos küszöböt sem éri el.

Hírdetés

A közvélemény-kutatók szerint a menekültkérdés jelentősen befolyásolja a választások eredményét: a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy a választások előtt foglalkoztatta a menekülthelyzet, 18 százalék pedig dühös amiatt, ahogyan a politika a kialakult helyzetet kezeli. Az FPÖ szavazói között ez az arány 44 százalék. Az FPÖ szavazókat foglalkoztatta leginkább – 85 százalék – a menekültkérdés.

A megkérdezettek 61 százaléka szerint a jelenlegi legfontosabb téma a menekültkérdés, a második helyen áll a biztonság és a bűnözés, valamint a gazdaság és a munkahelyek helyzete, ez utóbbi a válaszadók 35 százalékát foglalkoztatta. A közlekedést a válaszadók 16, a környezetvédelem és a lakhatás kérdését a megkérdezettek mintegy húsz százaléka tartotta fontosnak.

Az osztrák kancellár, az SPÖ vezetője csalódott a párt várható felső-ausztriai szereplése miatt. Werner Faymann szerint a választók döntésében a félelem játszotta a főszerepet és néhányan ebből hasznot húztak. Faymann aláhúzta: a menekültáradat nem azért alakult ki, mert a belpolitikában rossz döntés született volna és megerősítette, hogy az ellenőrzés mellett az emberi jogokat is figyelembe kell venni. Faymann egyúttal reményét fejezte ki, hogy az október 11-én tartandó bécsi tartományi választásokon a szociáldemokrata polgármester nyerni fog, hiszen Michael Häupl egyértelmű irányt képviselt a menekültkérdésben és ki is tartott álláspontja mellette.

Szakértők szerint az SPÖ és az ÖVP felső-ausztriai politikusai nem képviseltek egyértelmű stratégiát a menekültkérdéssel kapcsolatban, a mostani választás „pofon” mindkét párt számára. Az FPÖ történelmi sikerét említve a szakértők figyelmeztetnek azonban arra is, hogy a menekültügyi kérdés nem foglalkoztathatja örökké a közvéleményt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »