A migránsokkal foglalkoztunk, nem pedig az egészségüggyel – itt az eredménye

A migránsokkal foglalkoztunk, nem pedig az egészségüggyel – itt az eredménye

A frissen publikált Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Europe Health Consumer Index – EHCI) 2016-ra vonatkozó adatai szerint hazánk egészségügyi ellátásának színvonala már nem sokáig tud süllyedni, ugyanis a vizsgált harmincöt ország közül már csak ötöt vagyunk képesek megelőzni a vonatkozó listán. Viszont ehhez a csapathoz nem túl érdemes csatlakozni: csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia helyzete rosszabb, mint a magyaroké.

A különböző kritériumok (betegjogok, hozzáférhetőség, eredményesség, finanszírozottság, a szolgáltatások skálája, megelőzés, és gyógyszerellátás) mentén felállított listán az első helyen Hollandia áll (a megszerezhető 1000-ből 927 pontot begyűjtve), a második helyen pedig Svájc található (904 pont).

A nyugat-európai országokhoz a csehek tudtak csatlakozni, ők a tizenharmadikok, 780 egységgel.

Hazánk a 600 alattiak táborát erősíti, 575 ponttal a 30., három helyet rontva a tavalyi eredményéhez képest (2015-ben még Görögország és Lettország is mögöttünk volt, mára megelőztek minket).

Hírdetés

Lassan valóban nem lesz hova visszaesni.

A napi.hu közli az EHCI kommentárját is, az elmúlt években a magyar és a lengyel kormány az ország optimális működtetése helyett más dolgokra koncentrált. Magyarországon a menekültek távol tartása állt a középpontban – ami az évi 1200 menekültet figyelembe véve az EHCI szerint szánalmas.

Lengyelországban pedig a sajtószabadság megnyirbálása és az abortusz ellehetetlenítése volt a fő cél. Mint írják, mindkét ország lakossága és egészségügyi dolgozói ennél többet érdemelnének.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »