A migránsok Földközi-tengeri átkelése csak mese. Hogyan dolgoznak össze az NGO-k az emberkereskedőkkel

A líbiai és a szicíliai partok között a távolság 480 kilométer. A köztudatban az él, hogy a meggyötört migránsok vállalják ezt a veszélyes átkelést egy biztonságosabb vagy jobb élet reményében, de sokszor tragikus kudarcot vallanak. A baj az, hogy ez nem igaz. Tavaly több mint 180 ezer embert regisztráltak Európában így. Mit gondolsz, a 180 ezerből hányan tették meg a 480 kilométeres vízi utat? Egy se.

Magyar Menedék - Soros

A valóság az, hogy a csónakok a líbiai partoktól csak 12 mérföldnyire mennek ki a tengerre és ott vészjelzéseket adnak le. Hamarosan NGO és EU hajók ott teremnek és kimentik őket. A törvény kimondja hogy egyenesen a legközelebbi kikötőbe kell vinni a megmentetteket, például Tunéziába vagy vissza Líbiába, de nem, Európába viszik őket és az állampolgársági eljárás már el is kezdődik.

A segélyszolgálatok az átkelésért életüket veszélyeztető, elszánt tengeri utasok imázsát mutatják, akik kétségbeesetten próbálnak szökni veszély és mélyszegénység elől. Kormányzati tisztviselők a jegyek árát (az embercsempészeknek fizetve) 1500 euróra teszik; elég drága, gondolhatná az ember. De ez nem csak a 12 mérföldes út ára, a csempészek azt is elintézik az NGO-kkal hogy hol lesz a csónak ”veszélyben” és hol fogják kimenteni őket; ez egy mindent magába foglaló ár.

Hírdetés

A Frontex (EU határügynökség) éves beszámolójában egyenesen megvádolta az NGO-kat és a segélyszervezeteket csempészekkel való együttműködéssel. Sok esetben ezekhez a szervezetekhez érkeznek a vészjelek, nem a parti őrséghez. Az ez évi számokat nézve, a mentések több mint 50 százaléka ilyen módon lett megszervezve.

Ez bűnözőkkel való összejátszás. Az NGO-k adófizetők pénzét használják embercsempészek szándékos megsegítésére és senki nem állítja meg őket.

Gondolkozz el kicsit ezeken a csempészeken. Emberek, akik részt vesznek ilyen bűncselekményben (életet veszélyeztető embercsempészetben) valószínűleg nem erkölcsösek. Meglehet, hogy másfajta csempészéshez is van közük? Nők, gyerekek? Nem lehetetlen. És mégis, segélyszervezetek biztosítják, hogy folyamatos pénzforrásokkal legyenek ellátva és elkerüljenek minden bűnvádi eljárást.

Hunhír.info / Mark Angelides – investmentwatchblog.com


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »