A migránshelyzet miatt szolidaritási adót fizettetne az EU-tagállamokkal az ENSZ – a nemes cél nem lehet más, mint a rasszizmus és az idegenellenesség letörése

Az Európai Unió tagállamainak szolidaritási adót kellene fizetniük, amelynek összegét a politikai menekültek fogadásának finanszírozására és a gazdasági bevándorlók származási országának támogatására lehetne fordítani – hangsúlyozta Philippe Douste-Blazy, az ENSZ főtitkárhelyettese a Baranya megyei Beremenden pénteken.

A volt francia külügyminiszter (2005-2007) Giuseppina Maria Nicolini lampedusai polgármesterrel közösen látogatott el a magyar-horvát határon fekvő beremendi határátkelőre, amelyen naponta nagyon sok migráns halad keresztül Nyugat-Európa felé.

A második világháború óta nem tapasztalt helyzetre tekintettel "felszólítjuk az Európai Unió tagállamait, hogy vezessenek be szolidaritási adót" a pénzügyi tranzakciókra: ez részvényenként 0,1 százalék, származtatott termékenként pedig 0,01 százalék lehetne – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek a főtitkárhelyettes.

Hírdetés

Philippe Douste-Blazy szerint a begyűjtött összeg 25 százaléka a politikai menekülteket befogadó országokhoz kerülne, hogy méltó módon tudják fogadni az érkezőket és képesek legyenek a társadalomba integrálni őket. A pénz 50 százalékát a fejlődő országoknak folyósítanák az alapvető közjavak, az ivóvíz, az élelem, az egészség, az oktatás és a higiénia biztosításához, míg a maradék 25 százalék a nemzeti költségvetések különböző helyeire jutna – részletezte.

Az ENSZ főtitkárának helyettese elmondta, hogy 11 uniós ország már egyetért az említett adó bevezetésével. "Azt kérjük a 28-aktól, hogy ezt tegyék meg (…). Van ideje az együttérzésnek és van ideje a cselekvésnek. Ez a cselekvés pillanata" – tette hozzá.

"Gyorsan kell cselekednünk, hogy integrálni tudjuk a politikai menekülteket: ez egybecseng az európai értékekkel és a nemzetközi joggal, amely mindannyiunkra nézve kötelező. S hosszabb távon ezzel egyszersmind elejét vehetnénk a hatalmas migrációs hullámoknak. Ez az egyedüli lehetőség arra, hogy megakadályozhassuk a rasszizmus és az idegenellenesség erősödését Európában" – mondta a francia politikus.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »