A migránsbűnözést, az IQ és a gének kapcsolatát kutatta a fiatal tudós. Rasszizmusért kidobták a Cambridgeről

A migránsbűnözést, az IQ és a gének kapcsolatát kutatta a fiatal tudós. Rasszizmusért kidobták a Cambridgeről

Az intelligencia és a gének kapcsolatáról végzett kutatásokat és a migránsbűnözés területét is vizsgálta tanulmányában az a fiatal kutató, aki a baloldali és liberális tudományos közösség nyomására végül elbocsátottak a Cambridge-i egyetemről, mert rasszistának bélyegezték.

A meggyőződéses konzervatív érzelmű Noah Carl, aki szigorúbb bevándorlás politikát szorgalmaz Nagy-Britanniában, tavaly nyert pályázatot kutatására a Cambridge-i St. Edmund’s Collage-ban. A világ egyik legnevesebb egyeteme azonban idén tavasszal elbocsátotta őt. Az ok: kutatása olyan területet érintett, amely felháborodást váltott ki a baloldali és liberális érzelmű tudósokban, akik nyomást gyakoroltak az egyetem vezetésére.

Balliberális hisztéria

Tavaly novemberben egy több száz akadémikus által aláírt nyílt levél miatt vizsgálat indult Carl ellen. A nyílt levélben bizonyítékok nélkül azt állították, hogy Carl kutatása és munkája „morálisan megkérdőjelezhető”, „módszertanilag kétes”, és „alapvető adatfeldolgozási hibákat tartalmaz”.

Többen egyenesen „rasszista áltudománynak” nevezték a fiatal tudós munkáit, és nehezményezték, hogy kutatása eredményeit a szélsőjobboldali és nacionalista sajtó már saját céljaira használja fel. Carl bírálói felszólították az egyetemet, hogy határolódjon el a kutatástól és indítson vizsgálatot.

A levél aláírói között olyan személyek vannak, mint a szélsőbaloldali, anarchista David Graeber antropológus, vagy Filip Vostal.

Hírdetés

Az egyetem végül elbocsátotta Carlt, arra hivatkozva, hogy bár hajlandóak ellentmondásosan megítélt kutatási programokat is támogatni, ennek ellenére „teljesíteniük kell a kutatások integritásának feltételét”. Hirtelen a nyílt levél hatására úgy ítélték meg, hogy nem csak Carl utolsó munkája tekinthető elfogadhatatlannak, hanem több korábbi kutatása sem felel meg a kívánalmaknak.

Több százan álltak Carl mellé

Carl támogatói petíciót indítottak az egyetem döntése ellen. Hangsúlyozzák, hogy a fiatal tudós több neves, nemzetközi szaklapban is publikált.

Carl elsősorban az intelligencia és a politikai irányultság kapcsolatát kutatta, például a verbális intelligencia (választékos beszédre való képesség) fokát vizsgálta az amerikai republikánus és demokrata választók körében. Területi lebontásban feltérképezte az lakosság IQ-szintjét Nagy-Britanniában, és összefüggéseket vagy azok hiányát kereste a bevándorlók különböző csoportjai és a bűnözés között. És nagy hangsúlyt fektetett a gének és az intelligencia kapcsolatának megfejtésére is. A rasszok és az IQ kapcsolatát azonban nem feszegette, igaz, kiemelte, hogy ennek vizsgálatával érdemes lenne foglalkoznia a tudományos közösségnek.

A Carlt támogató petíciót szintén több száz akadémikus írta alá világszerte, például az amerikai sztár-pszichológus, Jonathan Haidt. A The Times címlapján az akadémiai szólásszabadságot korlátozó tömegről ír, Matthew Goodwin politológus szerint pedig baloldali aktivisták tönkre akarják tenni a fiatal tudós karrierjét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »