A mielőbbi békét sürgeti Szijjartó Péter, közvetlen párbeszédre lenne szükség a háborús felek között

A mielőbbi békét sürgeti Szijjartó Péter, közvetlen párbeszédre lenne szükség a háborús felek között

Bledben gyűltek össze térségünk külügyminiszterei, hogy megvitassák az egyre súlyosabb háborús helyzetet. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter augusztus 29-én, hétfőn Szlovéniában közölte, a nemzetközi közösségnek az ukrajnai háború eszkalációját kockáztató törekvések helyett végre azokat az intézkedéseket kellene előtérbe helyeznie, amelyek segítik a béke elérését az országban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bledi Stratégiai Fórum megnyitóját követően úgy nyilatkozott, hogy a már több mint fél éve zajló fegyveres konfliktus súlyosan negatív következményekkel jár az egész kontinens számára, például a gazdaság és az energiaellátás területén.

„Mivel mi itt élünk a háború fizikai, földrajzi közelségében és szomszédságában, minket az átlagos európai hatásnál is jobban sújtanak a háború negatív következményei, ezért nekünk Magyarországon, Közép-Európában elementáris érdekünk, hogy minél előbb béke legyen” – szögezte le.

Szijjártó Péter ennek kapcsán világossá tette: a magyar kormány továbbra sem szállít fegyvereket, nem is engedélyezi fegyverek közvetlen átszállítását és még csak tárgyalni sem hajlandó az esetleges újabb energetikai szankciókról.

Hírdetés

A magyar miniszter szavai szerint ezért inkább a mihamarabbi béketeremtésre kellene fókuszálni, ehhez pedig közvetlen párbeszédre lenne szükség a háborús felek között, ezért a megfelelő tekintéllyel rendelkező országoknak, nemzetközi szereplőknek adott esetben közvetítőként kellene fellépniük.

„Ugyanis ha a szankciók politikája folytatódik, ha továbbra is a háború eszkalációja irányába mutató fejlemények történnek, akkor Közép-Európa nagyon rosszul fog járni, és ezt mi el akarjuk kerülni” – jelentette ki Szijjártó.

„Szlovéniának új kormánya van. A korábbival is nagyon jóban voltunk és most hasonlóra törekszünk a mostanival is. Az első lépések biztatóak voltak, kiváló hangulatúra sikerültek a tárgyalások mind a gazdasági miniszter kollégával, mind az energiaügyi miniszter kollégával” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter magyarországi külgazdasági és külügyminiszter.

Mint írta, a muravidéki magyarság ügyei is mindig kiemelt helyet kapnak a magyar külpolitikában. „Így van ez ma is, amikor a Bledi Stratégia Fórum margóján Horváth Ferenccel, a muravidéki magyarság képviselőjével ülünk tárgyalóasztalhoz” – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

(mti, Szijjartó Péter közösségi oldala/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »