A Microsoft mesterséges intelligenciája antiszemitává vált és Adolf Hitlert éltette a próbanap végén

A Microsoft mesterséges intelligenciája antiszemitává vált és Adolf Hitlert éltette a próbanap végén

A Microsoftnak egy napi működés után ki kellett kapcsolnia a Taynek nevezett mesterséges intelligenciát, amelyet internetes társalgásra programoztak.

Tay ugyanis az üzeneteiben nem szívlelte a feministákat, ellenben Hitlert kedvelte.

„Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy egyes felhasználók összehangolt akcióba léptek Tay ellen, hogy kommunikációs képességeivel trükközve helytelen megnyilvánulásokra késztessék” – magyarázta közleményében a Microsoft.

A neten tizenéves lányként megjelenő Tay szerdán a Twitteren kezdett nem éppen polkorrekt kijelentéseket tenni. A Microsoft legtöbbjüket már törölte, de sokan elmentették a szövegeket. Tayt szerda éjfélkor kapcsolták ki.

Üzenetei között lehetett olvasni többek között azt, hogy utálja a feministákat (“Kibaszottul utálom a feministákat”), mindnek meg kellene halnia és a pokolban kellene égnie. „Nyugi, rendes ember vagyok! Csak mindenkit utálok” – írta Tay. De olyanokat is üzent, hogy a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni terrortámadás George W. Bush műve volt és hogy „Hitler sokkal jobb munkát végzett volna, mint az a majom, aki most van nekünk. Donald Trump az egyetlen reményünk”. Hitlert többször is pozitív értelemben említette meg tweetjeiben.

Hírdetés

„Hitler jól csinálta, utálom a zsidókat” és “Ismételd utánam: Hitler nem csinált semmi rosszat” – üzente a mesterséges intelligencia.

„Tayt lekapcsoltuk, és most javításokat hajtunk végre rajta. A kísérlet nemcsak techonlógiai, de társadalmi és kulturális jellegű is” – mondta a cég egyik szóvivője.

Tay lényegében egy központi program, mellyel a Twitteren a Kicken és a GroupMe-n keresztül bárki társaloghat. Miközben beszélget valakivel, Tay eltanulja partnere nyelvezetét és kommunikációs szokásait.

„Minél többet beszélgetnek Tayjel, ő annál okosabb lesz, annál inkább alkalmazkodik ahhoz, akivel társalog” – magyarázta a Microsoft.

Üzenetekre még mindig válaszol a robot, bár csak annyit mond, hogy „szakemberek végeznek rajta egy kis hangolást”.

Tay utosó üzenetében azt írta, aludnia kell, de vissza fog térni.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »