A Mi Hazánk nevét még csak most ízlelgetik Izraelben – a Fideszét már jól ismerik

A Mi Hazánk nevét még csak most ízlelgetik Izraelben – a Fideszét már jól ismerik

Az izraeli héber nyelvű újságok, hírportálok a mai nap folyamán hosszabb-rövidebb tudósításokban hírt adtak a tegnap lezajlott magyarországi országgyűlési választásról. Mivel a világhálón elérhető kiadványok a jelek szerint egyazon forrásból merítették az információkat, csak a legterjedelmesebb hírt, a Jedi’ot Áháronot című újság beszámolóját szemlézzük. Szinte mindegyik izraeli hírforrás részletesebben ír az orosz-ukrán háborúnak a magyarországi választásokra gyakorolt hatásáról, illetve az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közti, általuk szorosnak nevezett kapcsolatról. A Mi Hazánkról Izraelben egyelőre még nem sokat tudnak, s a nevét csak most ízlelgetik.

A Jedi’ot Áháronot, a legolvasottabb héber nyelvű napilap világhálós kiadása már éjfél körül részletesebben, bőséges képanyaggal illusztrálva foglalkozott a magyarországi országgyűlési választással. „Orbán Viktor már vasárnap este sietett bejelenteni kormányzópártja választási győzelmét, mondván, hogy rendkívüli győzelmet arattak. S ez a győzelem egyértelmű üzenet a bírálóinak, többi között az Európai Uniónak”, írja az izraeli újság, majd gyorsan hozzáteszi: Orbán Viktor győzelmét nem sokkal később „az ellenzék vezére”, Márki-Zay Péter is elismerte, de azt is állította, hogy a választások nem voltak tisztességesek.

Mivel a Mi Hazánkat Izraelben még nem ismerik, s nevét egyelőre csak most, a Parlamentbe történt bejutás jóvoltából ízlelgetik, a Jedi’ot Áháronot is csak lakonikusan számoltbe arról, hogy a nemzeti radikális párt bejutott a Parlamentbe: „A részeredmények szerint a Mi Hazánk nevű szélsőjobboldali párt bekerült a Parlamentbe, miután átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt”.

„Orbán miniszterelnöksége idején Magyarország keresztény-konzervatív gyakorlatot követ, beleértve a meleg közösség elleni küzdelmet is”, írja az izraeli újság, majd hozzáfűzi: „Orbán idejében több összetűzésre került sor Magyarország és az Európai Unió között többi között az LMBTQ-ellenes törvényhozás, Magyarország bevándorlókkal és menedékkérőkkel szemben alkalmazott bánásmódja, valamint a magyar hatalom akadémikusokra, bírákra és a tájékoztatási eszközökre gyakorolt ráhatása miatt”.

Hírdetés

A magyarországi parlamenti választások az orosz-ukrán háború idején zajlottak, s a voksolást beárnyékolta az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin elnök közti szoros kapcsolat – állapítja meg a beszámoló írója, hangsúlyozva, hogy „Orbán elítélte ugyan Ukrajna orosz megtámadását, s a Moszkva ellen elrendelt Európai Uniós szankciókat sem vétózta meg – de egyes szankciók meghozatalába nem egyezett bele, s kinyilvánította, hogy ellenzi az orosz gáz és olaj bojkottját. Sőt, megtiltotta az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok áthaladását Magyarország területén keresztül, amiért aztán a lengyel nacionalista szövetségesei is élesen bírálták”.

Az izraeli újság sirámaiból nem maradhatott ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna arcátlan zsidó elnökének a magyar miniszterelnök ellen irányuló legutóbbi (valószínűleg szombati – H. J.) otromba támadás. A lap felidézi: Orbánt a Putyinnal ápolt szoros kapcsolata miatt a következő szavakkal támadta Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij: „Egész Európa igyekszik véget vetni a háborúnak, és békét teremteni. Budapest miért van egész Európa, s az összes kultúrállam ellen?”- tette föl a kérdést Zelenszkij, majd megállapította: „Orbán elvesztette a tisztességét, valószínűleg a Moszkvával való kapcsolat során”.

A lap ezután Orbán Viktor győzelmi beszédéből idézi a Volodomir Zelenszkijt is megemlítő részletet: „Erre a győzelemre életünk végéig fogunk emlékezni, mert igen nagyszámú riválissal voltunk kénytelenek megküzdeni: a helyi baloldallal, a mindenütt jelen levő nemzetközi baloldallal, a brüsszeli bürokratákkal, a Soros-birodalom nagyszámú intézményeivel, a nemzetközi fősodratú médiával és még az ukrán elnökkel is.”

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »