A Mi Hazánk Bulgáriában

A Mi Hazánk bolgár testvérpártja tavaly sikeresen bejutott a bolgár parlamentbe, ez hatalmas siker, ez először sikerült a párt 2012-es megalapítása óta. A bolgár párt neve magyarra fordítva: Újjászületés. Innen rövidítem: MH és Ú.

Mik a hasonlóságok és az eltérések a bolgár és a magyar párt között?

A hasonlóságok óriásiak.

Mindkét párt egy meglévőből lett. Az Ú a VMRO-BND (Belső-Macedóniai Forradalmi Szervezet – Bolgár Nemzeti Mozgalom) nevű nacionalista, konzervatív párt szakadásából lett: az Ú-t az elnök személyével elengedetlenek alapították, de e mögött elvi ellentét is volt, az Ú alapítói túl nyugatosnak találták az anyapárt vonalát.

Az erős nacionalista vonal azonos.

A kereszténység támogatása jelen van, ahogy a hagyományos értékek védelme is.

S a legújabb jelenség: a COVID-ügyben azonos hozzáállás.

Hírdetés

Mindkét párt kiáll a sorkatonaság és a halálbüntetés újra bevezetése mellett.

Hasonló a gazdaságpolitika is: mindkét párt antikapitalista, harmadikutas típusú.

Vannak eltérések is:

  • MH: keményebb EU-szkepticizmus – Ú: nem akar kilépést, csak ellenzi a szorosabb integrációt, többet között ellenzi Bulgária belépését az eurózónába.
  • A zsidókérdés nyilván az Ú esetében marginális, sőt az Ú Izrael-párti a muszlimellenessége miatt, ennek ellenére az Ú-t is szokták antiszemitizmussal vádolni.
  • Az oroszbarátság hangsúlyosabb az Ú esetében.
  • A határontúliakkal kapcsolatban a MH autonómia-párti, míg az Ú egyenesen revizionista, elsősorban Észak-Macedónia esetében persze.

Ami sajátos érdekesség: a MH az egyetlen magyar párt, mely jelen van Bulgáriában. Ennek oka: van egy Bulgáriában élő magyar, aki korábban a Jobbik lelkes híve volt, s képviselte is a szervezetet, majd a Jobbik szakadásakor a MH-hoz pártolt. (A nevét nem írom le, mert nem kértem tőle engedélyt, bár valószínűleg nem ellenezné.)

Én egyébként sose szavaztam rájuk. Egyrészt a COVID-összeesküvéselméletek miatt, másrészt a túltolt nacionalizmus miatt. Harmadik ok (bár ezt azért elhagynám, ha nem lenne az első kettő): a pártelnök komikus alak, kicsit esetlen figura, plusz olyan a hangja, mint Kéri Lászlónak, mintha egy rajzfilmhős szinkronja lenne.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »