A Merkel-Seehofer paktum a schengeni övezet felbomlásához vezethet

A Merkel-Seehofer paktum a schengeni övezet felbomlásához vezethet

Sok jóakarat, szorgalom és munka kell a ma aláírt CDU/CSU megállapodás megvalósításához mind a kormánykoalíción belül, mind az érintett országokkal – jelentette ki Kiss J. László. A Németország-szakértő hangsúlyozta: Angela Merkelnek még az SPD-vel is kompromisszumra kell jutnia a menekültkérdésben.

A szakértő elmondta, hogy a megállapodás három pontból áll. Az első, hogy új határszabályozást vezetnek be a német-osztrák határon, aminek eredményeként a már nyilvántartásba vett menekültek nem léphetnek be az országba. A második, hogy tranzitállomásokon helyezik el a menekülteket, ahonnan kiutasítani csak kétoldalú egyezmények alapján lehet őket. A harmadik pedig az, hogy ha valamelyik érintett ország nem lenne hajlandó ilyen kétoldalú megállapodás megkötésére, akkor a kiutasítás a német-osztrák határon történik meg. 

Ez további bonyodalmakat okoz, mivel ehhez a határellenőrzés visszaállítására lenne szükség – szögezte le.

Ez pedig dominóhatást indíthat el, ami a schengeni övezet felbomlásához vezethet

Hírdetés

– véli a szakértő. 

Kiss J. László elmondta, hogy további koalíciós tárgyalásokra is szükség lesz szociáldemokratákkal, hiszen nekik is egyet kell érteni a csomaggal. Valószínűleg ebből nem lesz gond, mivel nem érdekük egy újabb kormányválság és egy előrehozott választás – tette hozzá.

Echo TV

The post A Merkel-Seehofer paktum a schengeni övezet felbomlásához vezethet appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »