A merénylők tudták, hogy lesz idejük elmenekülni

Robbantással és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. Az elkövetők számítottak arra, hogy a helyi rendőrség nem fog gyorsan közbeavatkozni, ezért előre eltervezték és kidolgozták a menekülési tervüket is a helyszínről.

Legkevesebb 235-en meghaltak és 100-nál is többen megsebesültek, amikor egy mecsetnél robbantottak Egyiptomban. A merényletet a Sínai-félszigeten követték el, Bír-el-Abdban. A támadók előbb felrobbantottak egy pokolgépet a mecseten belül, majd tüzet nyitottak a menekülő hívekre és az érkező mentőautókra is. Mintegy húsz percig tüzeltek, közben azt kiáltozták, hogy Allahu akbar! (Allah hatalmas) és “hitetlenek” meggyilkolására szólítottak fel, végül pedig négy terepjáró gépkocsival elmenekültek.

Ez az eddigi legvéresebb merénylet Egyiptomban. Szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az Iszlám Állam jelentkezzen a merénylet elkövetőjeként. Az egyiptomi kormány háromnapos gyászt hirdetett.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában úgy fogalmazott, hogy a terroristáknak most volt esélyük arra, hogy egy ilyen nagyszabású támadást hajtsanak végre. Célpontnak egy olyan mecsetet választottak, ahová a biztonsági szolgálat katonái járnak civilben – tette hozzá.

Az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket. A légierő péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyvidéki területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők.

Hírdetés

Gyarmati István szerint az ellentámadás inkább propagandatámadás lehetett. Ha most tudja az egyiptomi légierő, hogy hol találhatóak ezek a harcosok, miért nem támadták meg őket már két héttel korábban – tette fel a műsorban a kérdést.

Megjegyezte, hogy ezt a mecsetet egy olyan vallás hívei látogatják – a szúfi hívők –, amelyet síiták és a szunniták is eretneknek tartanak. Hozzátette, ha az összeesküvés-elméletek híve lenne, azt mondaná, hogy egy szunnita terrorszervezet által uralt gázai övezet mellett szunnita terroristák követnek el merényletet, ez minden csak nem véletlen.

Kijelentette, hogy az Iszlám Állam felbomlásával új szövetségek kötődnek a térségben. Megjegyezte, hogy a támadást nem öngyilkos merénylők követték most el. Egy jól szervezett, nagyon jól felszerelt, kiképzett és tudatos terrorszervezet mA

—————–

Az elmúlt 13 évben összesen 590 ember halt meg Egyiptomban terrortámadásban, köztük egy magyar házaspár. 2006-ban az egyiptomi Dahab üdülőhelyen három robbantás történt az egyik egy szállodánál.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »