A Mercedes leadózott 0,1%-ot, majd kivitte a pénzt

A Mercedes leadózott 0,1%-ot, majd kivitte a pénzt

Az, ugye megvan, hogy a multik Magyarországra érkezésénél jobb dolog nem történt velünk 1100 év alatt? Hogy ők a magyar GDP motorjai, a nyugati munka-és üzletkultúra nagykövetei itt a keleti sztyeppén? Hogy rengeteget köszönhetünk nekik, de hálátlanok vagyunk? Hogy a multiknál dolgozni a legjobb? A mainstream média 25 éve ontja magából a multikat fényező anyagokat, a kormánypropagandának pedig visszatérő toposza a „növekvő ipari termelés”, amely a bölcs vezetőink és a külföldi cégek között kötött stratégiai megállapodások termékeny humuszán indult virágzásnak. A kecskeméti Mercedes éves jelentése azonban csúnyán beleköp a neoliberális levesbe. 

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ugyanis fogta teljes tavalyi profitját, és 

kivitte az országból.

Hírdetés

Vagyis kifizette osztalékként az anyavállalatnak, a Daimler AG-nek. Ez a vg.hu szerint nem kevesebb, mint 20 milliárd forintot jelent. Ez az összeg forintban számítva a teljes beruházási költség mintegy tíz százaléka, a 2012 tavaszától termelő gyár fejlesztési költsége ugyanis 800 millió euró, a korábbi árfolyamokon számítva körülbelül kettőszázmilliárd forint volt. 

Tanulságosak a cég adózási adatai is. A Mercedes adózás előtti eredménye 2013-ban 66,9 millió, 2014-ben 63,9 millió euró volt. Ebből a vg.hu cikke szerint 2013-ban 550 ezer, 2014-ben azonban csak 77,5 ezer euró adót fizetett. Vagyis a vállalat

tavalyelőtt 0,8%,  tavaly pedig 0,1% adót fizetett be a költségvetésbe.

Ilyíenkor szokott menetrendszerint érkezni az az érv, hogy „de, hát munkahelyeket teremtenek”. Ami persze igaz is. Azt azonban 25 év alatt még soha nem tesztelte a magyar állam, mi történne, ha ehhez hasonló kedvezményeket kapna a kis-és középvállalkozások egy bizonyos része. Lehet, hogy ők is képesek lennének ennyi, vagy talán még több munkahely teremtésére. Annak a pénznek a nagy része itthon maradna – és ilyen mértékű adót biztosan be is fizetne mindenki. Lehet, hogy nem működne – de egyszer, csak egyszer nem lehetne megpróbálni?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »