A Mercedes felelősségre vonást követel a Hamiltont ért rasszista támadások miatt

Lewis Hamilton rasszista gyalázkodások célpontja lett a vasárnapi Brit Nagydíjon aratott győzelme után. A támadások főként a holland Verstappen-szurkolóktól érkeztek a Twitteren és az Instagramon. A Mercedes AMG F1-es csapat, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a sportágat irányító Liberty Media közös közleményben ítélte el a szurkolók lázongó csoportját.

A Mercedes AMG F1 Team, az FIA és a Liberty Media (az F1 jogtulajdonosa) közös közleményben reagált az esetre.

„A tegnapi Brit Nagydíj alatt és után több alkalommal rasszista támadás érte Lewis Hamiltont a közösségi médiában egy, a versenyen történt karambol okán” – áll a Mercedes Forma–1-es csapatának hétfő reggel kiadott közleményében.

„A Forma-1, az FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) és a Mercedes-AMG Petronas F1-es csapata leghatározottabban elítéli ezt a fajta viselkedést. Az ilyen embereknek nincs helyük a sportban, és követeljük, hogy azok, akik részt vettek a támadásokban, feleljenek a tettükért.

A Forma-1, az FIA, a versenyzők és a csapatok azon dolgoznak, hogy egy színesebb és befogadóbb sportágat hozzanak létre, ezért az efféle elfogadhatatlan online zaklatásra fel kell hívni a figyelmet és meg kell szüntetni azt” – hangsúlyozza a közlemény.

Kép

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a BBC Radio 4 Today című műsorában azt nyilatkozta:

Hírdetés

„Láttuk az Európa-bajnokságon a rasszista bántalmazásokat, amelyek abszolút elfogadhatatlanok, és ugyanez volt tegnap is, és én magamnak teszem fel a kérdést, hogy az emberek tényleg ennyire értetlenek?”

Az FIA mérései kiderítették, hogy Verstappen testét 51G-s erőhatás, azaz a pilóta saját testsúlyának 51-szerese érte a Copse-kanyart szegélyező védőkorlátba történt becsapódáskor.

A brit versenyző 10 másodperces büntetése miatt a boxból való kiállás után a negyedik helyre esett vissza, de a hétszeres világbajnok visszavágott, és két körrel a vége előtt megelőzte a ferraris Charles Leclerc-et, így bebiztosította a győzelmét a silverstone-i nagydíjon.

Kép

A Forma–1 történtének első sprintkvalifikációs futamát megnyerő Max Verstappen várhatta az élről a Brit Nagydíj startját, mellé pedig a bajnoki rivális, Lewis Hamilton állhatott föl a rajtrácsra, az izgalmak tehát garantálva voltak a szezon tizedik viadala előtt.

A rajt pillanatát Hamilton kapta el jobban, Verstappen azonban nem adta föl a pozíciót, visszaverte a címvédő támadását. Ezzel azonban még nem volt vége a két titán küzdelmének, Hamilton ugyanis az első körben még kétszer megpróbálkozott az előzéssel: riválisa az elsőt is kivédekezte, a másodikból pedig ütközés lett. A baleset következtében Verstappen nem tudta folytatni a versenyt, a brit autóversenyző pedig 10 másodperces büntetést kapott.

Max Verstappen egy a futam után készített interjúban elmondta, hogy sportszerűtlennek tartja Hamilton, a pályán tanúsított magatartását.

„Örülök, hogy egyben megúsztam. Nagyon csalódott vagyok, amiért így elbántak velem. A kiszabott büntetés nem segít rajtunk, és nincs összhangban azzal a veszélyes manőverrel, amit Lewis a pályán csinált. A kórházból nézve az ünneplése tiszteletlenség és sportszerűtlenség volt, de megyünk tovább” – írta Max Verstappen, a Red Bull bajnoki éllovasa a közösségi médiában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »