"A menekültekre való tekintettel": a Szent Márton-ünnepet lámpásünnepre kellene átnevezni a "németeknél"

"A menekültekre való tekintettel": a Szent Márton-ünnepet lámpásünnepre kellene átnevezni a "németeknél"

Azért, hogy a "menekültek integrációját" megkönnyítsék, egyes bölcsődei gondozók a Szent Márton-felvonulást "lámpásünnepre" akarják átnevezni. Mások egy ilyen javaslatot szigorúan elutasítanak.

Düsseldorfban több napköziotthon le akar mondani a Szent Márton-ünnepről. A döntést, hogy a keresztény ünnepet eltöröljék, a "menekültekre" való tekintettel "kell" megejteni.

A látszólag tapintatos gesztus azonban heves bírálatba ütközött: "Éppenséggel a muszlim szülőink értékelik a hagyományok átörökítését. Márton-felvonulást akarnak rendezni, és Szent Mártont is meg akarják ünnepelni. És ez így is fog maradni", mondta a Sonnenstraße elemi iskola egy vezetője a Reihnische Posttal készült interjúban.

Vannak olyan óvodák és iskolák, amik a Szent Márton-felvonulást "lámpásünnepre" akarják átnevezni.

Hírdetés

Ellenben más bölcsődék azt követelik, hogy a Szent Márton-ünnep hagyományát tartsák meg. Egy düsseldorfi bölcsőde vezetőnője azt mondta: "Szent Mártont ünnepeljünk, és nem a lámpásünnepet. Ugyanígy ezt akarta a szülői munkaközösség."

Ez nem így van a düsseldorfi Don Bosco-Montessori iskola főnöknője, Nanette Weidelt értelmezésében. Az mondta, hogy az átnevezés szükséges, hogy "az integrációt megkönnyítsék."

A Szent Márton-ünnepről szóló vita már régebb óta megvan. A balos politikus, Rüdiger Sagel két évvel ezelőtt még azt is javasolta, hogy a Szent Mártont teljesen töröljék el. Az ünnepet ehelyett pediglen "nap, hold és csillagok"-ünnepre kellene átnevezni, vélte Sagel, amint azt a Rheinische Post jelentette. Az ilyen változtatásokat meg kell tenni, merthogy a bölcsődékben különféle vallások, különösen nagy arányban muszlim gyerekek vannak. "Nem kellene az embernek a keresztény hagyományt rájuk erőszakolni", mondta akkoriban Sagel.

(Hidra – Kuruc.info)

Forrás: Rücksicht auf Flüchtlinge: Sankt-Martins-Fest soll in "Lichterfest" umbenannt werden


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »