"A menekülteket igazságosan kell elosztani az egész EU-ban!" Hofer a kvóta mellett foglalt állást?

MTI nyomán

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje szerint súlyos hiba lenne az „Öxit”, vagyis Ausztria távozása az Európai Unióból, azonban vannak rendkívüli helyzetek, amikor népszavazásra kell bocsátani az uniós tagság kérdését.

Az osztrák politikus a Bild című lapban megjelent interjúban arról beszélt, hogy az uniós csatlakozásról 1994-ben tartott referendumon ugyan a belépés ellen szavazott, de az esetleges Öxit szerinte komoly károkat okozna a gazdaságnak, ezért nem szeretné, hogy hazája távozzon az EU-ból.

Azonban népszavazást kell tartani az uniós tagságról rendkívüli helyzetekben, például akkor, ha Törökországot felveszik az EU-ba – mondta Norbert Hofer.

A migrációról szólva kifejtette, hogy az osztrákok egy „segítőkész nép”, ami 1956-ban is megmutatkozott, amikor a magyar menekülteket befogadták. Hozzátette:

Hírdetés

„ha egy közösség tagjainak egy százaléka menekült, akkor nincs baj, de ha tíz százalék a menekültek aránya, megjelenik a kulturális önazonosság és a munkahelyek elvesztése miatti aggodalom és a félelem az iszlamizációtól.”

Az iszalmizáció a terrorveszélyt és egy olyan „erőszakos iszlám” megjelenésének veszélyét jelenti, amely nem választja el egymástól az államot és az egyházat úgy, ahogyan „mi itt Nyugaton” – jelentette ki az FPÖ politikusa.

Hofer arról is beszélt, hogy a menekülteknek az első biztonságos országban kell menedékjogot kérniük, és „a menekülteket igazságosan kell elosztani az egész EU-ban”. Az ilyen szabályok betartásával ellenőrizhető volna a helyzet – mondta Norbert Hofer. Ezzel a kijelentésével úgy tűnik, mintha az osztrák szabadságpárti politikus a Magyarország által kritizált és elvetett bevándorlási kvóta mellett állt volna ki.

Hofer arra a kérdésre, hogy Angela Merkel német kancellárhoz vagy Orbán Viktorhoz áll-e közelebb politikailag, az FPÖ államfőjelöltje azt válaszolta:

a német kancellár „jó politikát csinál”, de „egyfajta sziget volt politikájában” az a kijelentése, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal, a magyar kormányfő pedig „nagyon keményen fellép országa érdekeiért”, de ő a nemzeti érdekeket „valamivel lágyabban, barátságosabban” akarja képviselni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »