A menekültek sok pénzbe kerülnek, de büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy a németek mennyire segítőkészek

Sok pénzbe kerül majd még Németországnak a "menekültek" ügye – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Mainzban megjelenő Allgemeine Zeitungban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy egyes bírálatok szerint a kormány sokat költ a kontinenshódítókra és elhanyagolja a szegény sorban élő németeket, azt mondta, hogy ez "badarság".


Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter

Hírdetés

Németország "kiterjedt szociális államot" működtet, a szövetségi költségvetés több mint 50 százalékát szociális kiadásokra fordítják, és a nagy ipari államok közül Németországban a legkisebbek a jövedelmi különbségek. Viszont "az is igaz, hogy a menekülttéma a következő években sok pénzbe kerül majd", de a feladatokat el kell végezni, és "évtizedek múlva is büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy a németek mennyire segítőkészek" – mondta Wolfgang Schäuble.

A szövetségi költségvetésből tavaly 21,7 milliárd eurót fordítottak a "menekült"üggyel összefüggő kiadásokra, beleértve a "nem Németországban élő menekültek" támogatását és az újabb migránshullámok "megelőzését" szolgáló programokat. Ez a 329,1 milliárd eurós összkiadás nagyjából 6,5 százaléka.

Van még pénz, jöhetnek

Az államháztartás a migrációs válság több mint 20 milliárd eurós költségével együtt is többlettel zárt, a plusz 6,2 milliárd eurót tett ki. Az idén 21,3 milliárd eurót szánnak a "menekült"üggyel összefüggő kiadásokra, és a tervek szerint ismét – sorban negyedszer – többlet keletkezik az államháztartásban.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) korábbi vezetője, Frank-Jürgen Weise szerint sem igaz az az állítás, hogy Németország csak a "menekültekre" költ, és nem foglalkozik a rászoruló németekkel. A szakember a Südewestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak csütörtökön adott nyilatkozatában hozzátette: az az állítás is "badarság", hogy a német állam 20 milliárd eurót ad a "menekülteknek", a pénz ugyanis a nemzetgazdaságba áramlik. "Ha valaki például szakács, akkor teljesen normális munkát végez, amely növeli a hazai összterméket (GDP), és teljesen mindegy, hogy kinek főz" – mondta.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »