A mellrák korai diagnosztizálását teszi lehetővé az új komáromi vizsgálóhely

A mellrák korai diagnosztizálását teszi lehetővé az új komáromi vizsgálóhely

A mellrák korai diagnosztizálását teszi lehetővé az új komáromi vizsgálóhely Vataščin Péter2024. 06. 28., p – 16:35 Komárom |

A komáromi kórház bemutatta az új integrált mammodiagnosztikai vizsgálóhelyét, ahol az emlő különböző betegségeit, elsősorban a rákot diagnosztizálják. A legkorszerűbb műszerekkel szerelték fel. Így lehetőség van a digitális mammográfia és az ultrahangos eszközök alkalmazására, ill. a mell MR vizsgálatára.

Az új integrált mammodiagnosztikai vizsgálóhelyen a páciens igényei szerint több különböző típusú vizsgálatot végezhetnek el. Ezek nemcsak a rák időben való felderítésekor hasznosak, hanem az emlők egészségi állapotát is monitorozni lehet velük, ill. betegségmegelőzésre is szolgálnak – közölte a komáromi kórházat üzemeltető AGEL. 

Hírdetés

A digitális mammográfia célja az emlő alapvető szűrő- és diagnosztikai vizsgálatainak elvégzése. „A vizsgálóhelyünk újdonságai közé tartozik a tomoszintézis és a mell kontrasztanyagos mammográfiával való kivizsgálása. Az ultrahangos eszközeink további eljárásokra szolgálnak akkor, amikor a mammográfia vagy a nagyobb mennyiségű mirigyszövettel rendelkező fiatalabb nők vizsgálatakor ráakadunk valamire“ – mondta Sebő Lajos, a kórház radiodiagnosztikai részlegének főorvosa.

A mágnesesrezonanciával rendkívül érzékeny vizsgálatokat lehet elvégezni a daganatok és más rendellenességek azonosítása céljából azoknál a nőknél, akiknél magas a mellrák kockázata. Igény szerint ultrahangos módon vagy mammográfia segítségével biopsziát is tudnak végezni a vizsgálóhelyen.

A radiodiagnosztikai részleg gyakorlatilag egy multidiszciplináris csapat része, így pédául onkológusokkal és sebészekkel is együttműködnek. „Ez a tény is mutatja az adott munkahely komplexitását, ill. a pácienssel való jó bánásmód garanciáját, hiszen megkíméljük őt attól a kényszertől, hogy a különféle vizsgálatokon más és más helyeken essen át“ – mondta Miroslav Jaška kórházigazgató.

Az új vizsgálóhellyel nőtt a részleg kapacitása is. Míg eddig 15 vizsgálatot végeztek el naponta, addig ez a szám máe 20-25 páciensre növekedett.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »