„A mellbimbóit bámulom, mert félek, hogy belepottyannak a tányéromba”

„Az arcomon látható a félelem. Attól tartottam, hogy minden a ruhájából egyszer csak kibuggyan — bumm!— és elárasztja az asztalt” – emlékezett vissza Sophia Loren arra az 1957. áprilisi partira, amelyen az ikonikus fotó készült, miután a cseppet sem szégyellős Jayne Mansfield ellopta tőle a show-t.

Az egyik leghíresebb 20. századi olasz színésznő és énekesnő, Sophia Loren 1955-ben robbant be a köztudatba, amikor a Cannes-i Filmfesztiválon a legtöbbet fotózott előadóművész lett. Két évvel később a 23 éves lány már Hollywood meghódításába kezdett, miután az olasz filmművészet mesterei kézről kézre adták az istenadta tehetséget. 1957 áprilisában a Paramount Stúdió egy nagyszabású, üdvözlő gálát rendezett a tiszteletére Beverly Hillsben, miután szerződést kínált neki. Mindenkinek egyértelmű volt, hogy a parti az itáliai nőről kell, hogy szóljon. Majdnem mindenkinek, ugyanis egy dúskeblű szőke bombázó ellopta tőle a show-t.

A bűnös a 24 esztendős Jayne Mansfield volt, aki szintén helyet kapott a vendéglistában. Mansfieldről kevesen tudják, hogy nem csak gyönyörű volt, hanem okos is: 163-as intelligenciahányadossal bírt, tudott hegedülni, öt nyelven beszélt, és már kislánykorában – egy hollywoodi kirándulás alkalmával – eldöntötte, hogy világsztár lesz belőle, és az ő aláírásáért fognak majd tülekedni. Kezdetben cukorkát árult mozikban, majd igen ügyesen menedzselve önmagát (egy médiaeseményen beleugorva a medencébe már fedetlen keblekkel bukkant elő) 1955-ben a Playboy címlapjára került. Bár kisebb filmszerepei már voltak, Hollywood meghódítása még hátra volt. Az okos szőkeség ezt is kiválóan menedzselte le.

A Paramount Stódió által szervezett partira az amerikai szépség utolsóként érkezett, és a korábbiakhoz hasonlóan elérte, hogy minden szem rászegeződjön, holott az ünnepelt Loren volt. A merészen dekoltált ruhában érkező színésznő Loren asztalához huppant le, ahol egyébként helyet kapott Clifton Webb, a Broadway sztárja is. Az egyáltalán nem szégyellős szőkeség terve tökéletesen bevált: a vakuk rávillogtak, a vendégek őt figyelték, sőt maga az ünnepelt is olyan féltékeny pillantásokat vetett Mansfield előbukkanő kebleire és mellbimbójára, hogy az bejárta a világsajtót.

Hírdetés

Az Entertainment Weekly 2014-ben interjút készített Sophia Lorennel, a több mint 90 filmben szereplő színésznő így emlékezett vissza az ikonikus jelenetre: „Egyenesen az én asztalomhoz jött. Tudta, hogy mindenki figyel. Leült. És akkor, fedetlenül… Figyeljen. Nézzen a képre. Hol vannak a szemeim? A mellbimbóit bámulom, mert félek, hogy belepottyannak a tányéromba. Az arcomon látható a félelem. Attól tartottam, hogy minden a ruhájából egyszer csak kibuggyan — bumm!— és elárasztja az asztalt.” Később hozzátette, hogy az eseményről készült ikonikus fotó tökéletesen bemutatja, mi is érzett akkor, holott található arról a partiról számos egyéb kép is, amelyen közösen nevet a két színésznő. „Nem, nem. Hát lehetnek más fotók, de ez az igazi kép. Ez mutatja, hogy mi történt. Ez az egyetlen igazi kép” – mondta leplezetlen őszinteséggel.

Később a riporter megkérdezte, hogy mikor látta utoljára a képet, mire azt válaszolta, hogy elég gyakran, mivel sokszor kérnek rá autogrammot a rajongók. „De erre sohasem adok. Nem akarom, hogy bármi közöm is legyen hozzá. És tiszteletből Jayne Mansfield iránt, mivel ő már nincs velünk” – tette hozzá. (A szőkeség ugyanis 1967-ben, 34 évesen elhunyt, miután kocsija egy teherautó pótkocsijába rohant. Egyébként a baleset után rendelték el, hogy a teherautók végére egy keresztrudat kell felszerelni, amely megakadályozza, hogy a személyautók a jármű alá csússzanak, a köznyelv ezt ma is Mansfieldnek nevezi.)

Az ikonikus kép számos újságban cenzúrázva jelent meg, valahol kitakarták az illetlennek számító részeket, volt, ahol retusálták, ám több helyen (főként Olaszországban) be sem merték mutatni. Ennek ellenére a sokat emlegetett kép ma is hihetetlen népszerűségnek örvend.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »