A megszálló oláh mészárosok áldozatairól emlékeztek meg Monoron

A megszálló oláh mészárosok áldozatairól emlékeztek meg Monoron

"A történelmet lehet szeretni, vagy épp nem szeretni. Lehet eseményeket kiemelni, vagy éppen elhallgatni, letagadni, vagy eltúlozni, bármit lehet, csak épp meg nem történtté tenni nem lehet…. ezért történelem.
S ha már így van, legalább beszéljünk róla!"

Ezekkel a sorokkal invitálta Szőnyi Attila Monorra a Bacchus tér sarkán álló emlékkereszthez, ahonnan koszorúzást és mécsesgyújtást követően vonultak az egybegyűltek a Strázsahegyen található Tarbály pincéhez, ahol a rendezvény szervezője egy rendkívül részletes és érdekfeszítő előadás keretében elevenítette fel a I. világháborút követő, magyarországi véres káosz korszakát – írja a MÖM hírszolgálata.

1919. augusztus 1-jén a román hadsereg az általa megszállt Tiszántúlról támadt rá a maradék országrészre.

Monoron augusztus 3-án, ötvenkét foglyul ejtett magyar katonát és egy 16-17 év körüli fiút végeztek ki a románok. Az áldozatokat a monori téglagyár agyagbányájában a velük kiásatott gödörbe lőtték bele. A románok ezzel a különös kegyetlenséggel elkövetett példastatuálással és megtorlással akkoriban szembementek minden hadi joggal és felrúgtak minden létező írott és íratlan szabályt.

Hírdetés

Az elhunytakat csak jóval később 1920. június 10-én, már a Horthy-vezetés alatt exhumálták, amely során tizenöt egykori katonát tudtak beazonosítani, akik az ország minden szegletéből érkezve harcoltak az elfoglalt magyar területek visszaszerzéséért.

A további harminchét ismeretlen katona a későbbi visszaemlékezések és kutatások alapján, feltételezhetően a Magyarország felszabadításáért harcoló Székely Hadosztályhoz tartozott.

A román hadsereg az 1918 és 1920 közötti időszakban gyakorlatilag szabadkezett kapott az antanttól magyarország kifosztására, amely véres korszakban ártatlan magyarok százait gyilkolták meg.

Az eseményen László Attila Tibor a MÖM vezetője is tisztelgett az egykori magyar katonák emléke előtt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »