A megnövekedett érdeklődés miatt tovább tart az új útlevél kiadása

A megnövekedett érdeklődés miatt tovább tart az új útlevél kiadása

A megnövekedett érdeklődés miatt tovább tart az új útlevél kiadása Mészáros Richárd2024. 04. 12., p – 14:49

Egyre többen igényelnek útlevelet országszerte, a rendőrség nem tudja tartani a szokásos, 30 napos határidőt, ezért ezt néhány nappal meghosszabbíthatják – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A minisztérium tájékoztatása szerint márciusban több mint 4000 kérvényt kaptak naponta, volt olyan nap, amikor közel 8000-et. „A dolgozók legnagyobb erőfeszítései és a munkaidőn túli és hétvégi munka ellenére sem lehet minden útlevelet időben kiállítani” – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

Hírdetés

A belügyminisztérium ezért a kérvényezők türelmét kéri, és közölte, mindent megtesz, hogy mielőbb kiállítsa a dokumentumokat.

Azzal magyarázgató az útlevelek iránti megnövekedett érdeklődést, hogy korábban bejelentették, emelkedni fog a kiállításukért fizetendő illeték. Ráadásul olyan időszakban jelentették be ezt, amikor a lakosok amúgy is kezdik tervezni a nyári szabadságukat.

Az év eleje óta csaknem 234 ezer útlevélkérelem érkezett az okmányirodákba. A tavalyi év azonos időszakában mintegy 120 ezer kérvény érkezett. „A növekedés több mint 90 százalékos” – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a szlovák állampolgárok az EU-n és Schengeni határokon belül a fényképes személyi igazolványukkal is utazhatnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »