A meggyilkolt szaúdi újságíró menyasszonya Donald Trumpot bírálja

A meggyilkolt szaúdi újságíró menyasszonya Donald Trumpot bírálja

Bírálta Donald Trump amerikai elnököt a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolására történt reagálása miatt az újságíró menyasszonya.

“Mélységesen csalódott vagyok számos ország – élén az Egyesült Államok – vezetőinek álláspontja miatt” – jelentette ki Hatice Cengiz, aki török nyelven mondott beszédet egy hétfő este Londonban tartott emlékesten.

“Trump elnöknek segítenie kell az igazság feltárását és az igazságszolgáltatást.  Az  elnök  nem engedheti meg, hogy Rijád  eltussolja vőlegényem meggyilkolását” – mondta Hatice Cengiz a brit média által közzétett videofelvételen.

Cengiz szerint “a szaúdi rendszer tudja, hol van a holttest”, amelyet eddig még nem találtak meg. Felszólította “az ördögi bűnözőket és gyáva politikai gazdáikat”, adjanak számot tettükről.

Hírdetés

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze. 

 Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy “dulakodás közben” meghalt, majd újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. A szaúdi főügyész a múlt héten jelentette ki először, hogy a gyilkosság “előre eltervelt” volt.

 A bűncselekmény miatt a nemzetközi közösség hevesen bírálta a kőolajexportőr országot, de Donald Trump október 20-án figyelmeztetett, hogy Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexport leállítása sértené az amerikai foglalkoztatottságot.

Kedden a gyilkosság ügyében folyó nyomozás keretében a vahhábita királyság isztambuli főkonzulátusára látogatott Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész. Ezt megelőzően török kollégájával, Irfan Fidannal tárgyalt a török megapoliszban, két nap alatt immár másodszor. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »