A meggyilkolt demokrata pártmunkás teregette ki Clintonék szennyesét?

A meggyilkolt demokrata pártmunkás teregette ki Clintonék szennyesét?

Az „orosz verzió” híveinek szkepticizmusa ellenére elképzelhető, hogy a tavaly nyáron meggyilkolt demokrata párti kampánymunkás szivárogtatta ki a Clintonéknak kínos levelezést a WikiLeaksnek.

Meredek teóriaként aposztrofálták a legtöbben a tavalyi amerikai elnökválasztás egyik tragikus epizódját, amikor felmerült, hogy egy nyáron meggyilkolt demokrata kampánymunkás volt az a személy, aki a Hillary Clintonra és a pártra nézve roppant kínos elektronikus leveleket a WikiLeaksnek kiszivárogtatta. Az elméletet azért is vetették el sokan, mert a Fehér Házért folytatott versenyfutásba történő orosz informatikai beavatkozás kézenfekvőbbnek tűnt az ebben érdekelt fősodrú politika és média számára. A jobboldali Fox News hírcsatorna márpedig most rendvédelmi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a nyomozás a bűneset után 96 órával megállapította: a 28 éves Seth Rich e-mailek ezreit küldte el a Julian Assange által alapított tényfeltáró portálnak. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a fiatalember számítógépének vizsgálatával azt is megállapította, hogy az áldozat kapcsolatban állt az azóta tüdőrákban elhunyt Gavin MacFadyen tényfeltáróval, dokumentumfilmessel és WikiLeaks-igazgatóval, aki akkoriban Londonban élt. 

Hogy mindez miért csak most kerül nyilvánosságra, arra az lehet a magyarázat, hogy a gyilkossági ügyet a washingtoni rendőrség kezeli, míg az elektronikus levelek az FBI birtokában vannak. A mostani megállapítás mindenesetre megerősíti annak a magándetektívnek a korábbi állításait, akit Rich családja bérelt fel az ügy felderítésére, miközben a nyomozó szerveknek mindmáig nem sikerült kézre keríteniük a tettest. A rendőrség szerint a fiatalemberrel rablótámadás végzett, miután kedvenc kocsmájából éjjel hazafelé gyalogolt. A pártmunkás két lövést kapott a hátába, és a kórházba szállítást követően meghalt. Az elkövetők a környékbeli biztonsági kamerák felvételei szerint egy ideig követték áldozatukat, mielőtt lecsaptak volna rá, ám nem azonosíthatóak. A rendőrség annak ellenére kitartott a rablótámadásos verzió mellett, hogy Richtől nem vették el értékeit.

Hírdetés

A Fox News-nak nyilatkozó FBI-os forrás most azt állítja: Rich mintegy 44 ezer e-mailt és közel 18 ezer mellékletet továbbított MacFadyennek, olyan levelezéseket, melyeket a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) vezetői folytattak egymás között. A WikiLeaks 12 nappal Rich halála után jelentette meg azt az üzenetváltást, melyből kiderült: a párt vezetői összeesküdtek annak érdekében, hogy Bernie Sanders vermonti szenátort kiüssék az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből a preferált jelölt, Hillary Clinton érdekében. A botrány miatt a DNC egyik közvetlenül érintett elnökségi tagja, Debbie Wasserman Schultz lemondásra kényszerült, a baloldali Sanders híveinek egy jelentős része pedig a kampány hátralevő részében kritizálta Clintont, s ezzel, ha nem is közvetlen módon, de hozzájárult ahhoz, hogy az egykori elnökfeleség, szenátor és külügyminiszter végül alulmaradjon Donald Trumppal szemben.

Maga Assange sohasem tagadta, de nem is erősítette meg, hogy Rich volt a kiszivárogtató. Ellenben húszezer dollárt ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni a gyilkosairól.

Az említett – egyébként a Fox News szakértőjeként is dolgozó – magánnyomozó szerint érezhető, hogy befolyásos körök akadályozzák az alapos nyomozást.

Érdemes megjegyezni: a liberális médiumokba egyelőre nem került be a hír.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »