A megemlékezés napját ünnepelték Győrben a cserkészek

A megemlékezés napját ünnepelték Győrben a cserkészek

Veres András püspök celebrálta február 18-án a győri székesegyházban azt a nagyböjti szentmisét, amelyen több mint száz cserkész vett részt Győrből, Mosonmagyaróvárról és Budapestről, és amely a világszerte több mint 50 millió cserkész által ünnepelt „emlékezés napjához”, vagyis a cserkészetet megalapító Robert Baden-Powell születésének évfordulójához (február 22.) kapcsolódott.

A fiatalok a cserkészet alapítójára, Gilwelli Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, a brit hadsereg altábornagya – akit mindenki csak a Bi-Pi monogramjával ismer – élet tartottak egész napos játékos találkozót.

Veres András püspök a cserkészek számára is kiemelte a nagyböjti időszakra vonatkozó jótanácsát: Ne féljetek kilógni a tömegből, törekedjetek mindig jobb emberré válni, de alázattal. A székesegyház előtti téren ünnepélyes keretek között megáldott két gyermeket és egy felnőttet, akik letették a cserkészfogadalmat.

A nap hátralévő részében a fiatalok a cserkészet alapítójának, a rendhagyó életű tábornoknak az életét és tetteit játszották el, aki a dél-afrikai Mafeking városának győztes védelméből visszatérve ahelyett, hogy az angol birodalom katonáinak jobb kiképzése témájában írt volna egy kézikönyvet, inkább azt választotta, hogy összeszedi az angol városok utcáin csellengő fiatal fiúkat, és jó állampolgárokat farag belőlük.

Hírdetés

A cserkészet ötlete az erődítmény 217 napos ostroma alatt merült fel benne, amelynek ő volt a katonai parancsnoka. A fiatal ezredes, akit körülvettek a búr katonák, minden emberét bevetette a védelemben és logisztikai szolgálatban, például a postán 5-6 fős csoportokra osztotta a 7 évesnél idősebb fiúkat, akiket egy általuk választott idősebb fiú vezetett. Hazatérve pedig megszervezte az első sátortábort 21 különböző társadalmi osztályból származó fiúval: 1907-et írunk – ekkor még csak katonák táboroztak sátorban –, és a gondolat, hogy néhány napot egy híres nemzeti hőssel játszva tölthetnek egy angol szigeten, felbuzdította a szerencséseket. Ebből az élményből született meg a Cserkészet fiúknak című, sok nyelvre lefordított bestsellere, amelyből 1908 óta becslések szerint 100–150 millió példányt adtak el.

A cserkészet, több mint 100 évvel megalapítása után, továbbra is értékes mozgalom a fiatalabb generáció személyiségformálásában. A cél az, hogy jó állampolgárokat neveljenek, akik szabadon gondolkodnak, de felelősek és hasznosak a társadalom számára. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben mindenféle színezetű diktatúrák rendre betiltották a cserkészetet, gyakran – mint például a kommunista Magyarország esetében – olyan ifjúsági mozgalmakkal helyettesítették, amelyek kívülről cserkészinek tűntek, de valójában csak az indoktrináció kötelező formái voltak. E heti hír, hogy Ortega diktátor betiltotta a nicaraguai cserkészszövetség tevékenységét.

A cserkészet pedagógiája a jellemfejlesztésre, az egészségre és a fizikai mozgásra, a kézügyességre és a mások iránti szolgálatra épül. Mindezt a hit légkörébe ágyazva, ahol a szabadtéri tevékenységekből fakad az istenérzet, a teremtett világ megfigyeléséből jutunk el a Teremtőhöz, és ebben az összefüggésben a keresztény hirdetés is könnyebbé válik. Ehhez járul még egy nemzetközi dimenzió, amely kiegészíti az egészséges hazaszeretetet, nyitott a közeli és távoli népek felfedezésére és megismerésére, abban a reményben, hogy a különböző nemzetek fiataljaival a csillagok alatti táborozások hozzájárulhatnak az emberek közötti békéhez.

Szerző: Jankovics Emília; Carlo Volpe

Forrás és fotó: Európai Cserkészszövetség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »