A megélhetési válság elégeti a megtakarításainkat

A megélhetési válság elégeti a megtakarításainkat

Kulcsfontosságú statisztikai adat süllyedt történelmi mélypontra Szlovákiában. A lakosságnak 42,6 milliárd eurós megtakarítással rendelkezik, ez azonban rendkívül egyenlőtlen oszlik el az emberek között, és jelzésértékű, hogy lakosság elkezdte felélni tartalékait.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az infláció 15 százalékon áll, érezhető, hogy az életszínvonal csökken, a reálbérek esnek. A megélhetési válság dominóeffektust indított el.

A Hospodárske Noviny cikke szerint a lakosság tavaly 637 millió eurót rakott félre (fejenként ez nagyjából 117 euró). Az összeg nem tekinthető rossznak, ám reálértéken számolva 2006 óta nem zártunk ennyire rossz évet megtakarítások szempontjából.

Hírdetés

Míg 2020-ban a lakosság bruttó jövedelméből 14 százalékot tudott félretenni, tavaly a harmadik negyedévben ez az arány 5,5 százalékra csökkent. Ez tavaly a harmadik negyedévben (a legutóbbi rendelkezésre álló adat) 3,6 százalékra csökkent, ami minden idők legrosszabb adata.

A Statisztikai hivatal alábbi grafikonja a háztartások rendelkezésére álló jövedelmének százalékos alakulásáról látványosan mutatja be a helyzet súlyosságát:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »