A megbékélés jegyében újratemetik az elesett Wehrmacht és SS-katonákat a lengyelek

Csaknem 1800, a második világháborúban elesett német katona földi maradványait temették újra az északnyugat-lengyelországi Glinna faluban létesített katonai temetőben.

A földi maradványokat egy 1990-ben kezdődött program keretében tavaly hantolták ki öt lengyelországi vajdaság területén.

A gyászszertartáson a tengermelléki vajdasági központban, Szczecinben akkreditált német tiszteletbeli konzul, a német szövetségi kormány által az első és második világháborús német hadisírok ápolásával megbízott Német Hadisírgondozó Népszövetség (VDK) képviselői, valamint a VDK megbízásából Lengyelországban a háborús tömegsírok feltárásával foglalkozó Emlékezet (Pamiec) alapítvány munkatársai vettek részt.

Hírdetés

Lengyelország és Németország 1989-ben egyezett meg német katonai temetők létesítésében. Az Emlékezet alapítvány 1990 óta foglalkozik a német katonák lengyelországi temetőinek kialakításával és gondozásával, adatai szerint Lengyelországban félmillió német katona nyugszik tömegsírokban. Tizenhárom ilyen temetőt már létrehoztak, mások mellett a nyugat-lengyelországi Wroclaw, az északkelet-lengyelországi Elk és a közép-lengyelországi Torun körzetében. A glinnai német katonai temetőt 2006-ban avatták fel.

A második világháború utáni lengyel-német megbékélés folyamata 1965 novemberében indult el, amikor a lengyel püspöki kar tagjai a 2. Vatikáni Zsinaton jelen lévő német püspököknek a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levelet nyújtottak át. A megbékélés következő mérföldköve az 1989-es rendszerváltás idején Helmut Kohl akkori német kancellár és Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista lengyel miniszterelnök történelmi találkozója lett a dél-lengyelországi Krzyzowában.

Harcunk.info


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »