A még nagyobb botránytól fél az MSZP, ezért Fodor Gábor nem indulhat Gyöngyösön

A még nagyobb botránytól fél az MSZP, ezért Fodor Gábor nem indulhat Gyöngyösön

Hiába volt szó az elmúlt napokban még arról, hogy az MSZP és a Párbeszéd támogatásával Fodor Gábor indulhatna Gyöngyösön, az elképzelés sokaknak nem tetszett, ráadásul a város szocialista polgármesterének – Hiesz Györgynek – hirtelen bejelentett kilépése csak még inkább felborzolta az amúgy sem éppen nyugodt kedélyeket. A kilépés és a felháborodás végül odáig vezetett, hogy Fodor Gábor mégsem „kapja meg” a gyöngyösi körzetet.

A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP vezetése abban bízott, hogy Hiesz György továbbra is Gyöngyös vezetésével szeretne foglalkozni, függetlenül attól, hogy Botka László már korábban bejelentette ringbe szállását a parlamenti mandátumért. Ebből kiindulva pedig elfogadható kompromisszumnak tartották, hogy ha már Fodor Gábor nagy eséllyel nem kap helyet a pártlistán, legalább a Heves megyei – a baloldal számára nem igazán esélyes – körzetben indulhasson. Ez azonban a helyieket igen érzékenyen érintette, a vidéki szocialista szervezetek eleve nem rajonganak az ötletért, hogy Fodor Gábor pártjával együttműködjenek. (Úgy tudjuk, voltak olyan megyék, ahol kifejezetten kizárták a közös munkát és a közös kampányt.) A gyöngyösi szervezet ellenállását akkor vették igazán komolyan, amikor Hiesz György kedden könnyeivel küszködve bejelentette, hogy csaknem három évtized után elhagyja a szocialista pártot.

http://mno.hu/

Hírdetés

Információink szerint ez még az MSZP elnökségének több tagját is meglepte, ők ugyanis úgy tudták, hogy a konfliktust már elsimították. Legalábbis – információink szerint – a pártelnök ezt mondta. Az ATV.hu is ezzel egybecsengően arról írt, „többen úgy értékelték, hogy Molnár Gyula pártelnök Fodor Gábor indítása érdekében félretájékoztatta az elnökséget”. Mindenesetre végül az a döntés született, hogy a még nagyobb botrány és az esetleges újabb kilépések elkerülése érdekében nem indítják Gyöngyösön Fodor Gábort.

Molnár Gyula szerdára rendkívüli taggyűlés összehívását kérte, a pártvezető maga is részt vett a gyöngyösi eseményen. Abban egyeztek meg, hogy egy helyi politikusuk lesz végül a választókörzet jelöltje, a párt elnöksége pedig ezt nagy eséllyel jóvá is fogja hagyni.

Az továbbra is kérdéses, mi lesz így Fodor Gáborral. Arra ugyanis igen csekély az esély, hogy helyet kapjon az MSZP és a Párbeszéd várhatóan közös listáján, legfeljebb Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnél lobbizhatna ennek érdekében.

Újabb bonyodalomTovább nehezíti a szocialisták helyzetét, hogy Szanyi Tibor nyíltan szembement a pártvezetéssel. A brüsszeli politikus kiállt Hernádi Gyula mellett – utóbbi is indul Hódmezővásárhelyen a polgármesteri posztért, noha az MSZP hivatalosan Márki-Zay Pétert támogatja. Hernádit kizárták a pártból, Szanyi szerint azonban még jelenleg is a közösségük tagja. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »