A Medián szerint billeg a kétharmad

Azon dől el a választás, mennyire jól mobilizálják az ellenzéki pártok a szimpatizánsaikat.

Billeg a kétharmad – erre a megállapításra jutott a Medián legfrissebb, az elmúlt két napban készült közvélemény-kutatása. A cég a 444 és az RTL megbízásából a választás előtti két és fél napban 3000 választópolgár személyes megkérdezésével próbálta megmondani, mi várható vasárnap, egyelőre a szombat délelőttig beérkezett adatokat összesítették.

Ezek alapján a márciusihoz képest kicsivel, 66-ről 64 százalékra visszaesett a választási hajlandóság. Fontos viszont, hogy a lakosságnak az a fele, amelyik kormányváltást szeretne, passzívabb, vagyis az ellenzék akkor tudná szorosabbá tenni a választást, ha az utolsó pillanatokban sok szimpatizánst győzne meg, hogy van értelme a kormány ellen szavazni.

Hírdetés

Az nem kérdés, hogy a választást a Fidesz fogja nyerni, a kormánypártot most 44 százalék támogatja. Csakhogy a kormányváltásra vágyók aránya 6 százalékponttal nőtt március vége óta. A mostani felmérés szerint a Jobbik 21, az MSZP-Párbeszéd 14, az LMP 8, a DK pedig 6 százalékra esélyes.

Az, hogy lesz-e kétharmad, egy-két választókerületen múlhat. A szombati adatok szerint a Fidesz népszerűségének csökkenése most azt jelentené, hogy épp lemaradnak a kétharmadról.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »