A Mazsihisz retteg Kornis Gyula szobrától

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán közleményben tiltakozott, amiért Rétvári Bence államtitkár, Schmidt Mária kormánybiztos és Fördős Attila polgármester a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitóján átadták Kornis Gyula szobrát.

A Mazsihisz szerint ezzel kormánytagok és neves vendégek jelenlétében egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül.

Hírdetés

„Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel. Az ötletgazda, a döntéshozó és a kivitelező érzéketlen volt mindazon magyarokra – köztük a még velünk lévő négyezer holokauszt túlélőre és családtagjaira – akik bántónak találják ezt a gesztust. Nem ez az első eset, hogy ezt tapasztaljuk.

Az avatáson Rétvári helyi hősnek nevezte Kornist, aki „itt született, itt nevelkedett, itt választották országgyűlési képviselőnek”. Schmidt Mária pedig arról beszélt, hogy „híven piarista tanulmányaihoz is, mindig a nemzet érdekét nézte, ennek szellemében politizált, beszélt és tanított, példát adott mindenkinek, hogy nincs megalkuvás, nincs félelem, csak bátorság van és tisztesség”.

Hunhír.info – 444.hu/Mérce


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »