A márciusi adatok alapján akár igaza is lehet Matolcsynak?

Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz az idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Ezzel megerősítette a pár héttel ezelőtti prognózisát, amely a magyar gazdaságnak éves szinten enyhe, de mégis növekedést jósol. Persze a szakma kétkedve fogadta ezt a véleményt, inkább a 5-7%-os visszaeséssel számoló nemzetközi konszenzusnak hisz.

Matolcsy is elismerte: a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. Az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább:

A jegybankelnök szerint

– fejtette ki.

A tények miatt megalapozottnak nevezte az optimizmust, ami reményeik szerint a hamarosan megjelenő első negyedéves GDP-ben is tükröződik majd.

Kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalomban, a fogyasztásban az eurozónához képest 10 százalékos többlete van a magyar fogyasztásnak az első negyedévben. Ez is a versenyképességet erősítő pozíció – mutatott rá.

Csak szurkolni lehet, hogy igaza legyen Matolcsy Györgynek, mindenesetre érdemes figyelni az adatokat. Már megjelentek a márciusi gyorsbecslések tükrében is érdekes a jegybankelnök véleménye.

Bár még nem teljes a kép, de már 2020 márciusában

Hírdetés

az ipari termelés volumene 5,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 10,0%-kal csökkent.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben március második felében már jelentős volt.

A legnagyobb súlyú magyar feldolgozóipari alágazatok közül a járműgyártásban volt jelentős a visszaesés, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban gyorsult a növekedés üteme. A többi alágazat többségében csökkent a termelés volumene.

2020. márciusban a magyar export euróban számított értéke 7,3, az importé 5,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 208 millió euróval romlott, de 436 millió euróval többletes maradt.

Így magában ezek a számok elég elrettentőek, de érdemes megvizsgálni például a szlovákiai gazdaság adatait, már ami eddig elérhető.

A márciusi ipari termelés Szlovákiában 19,6%-kal esett vissza. A legnagyobb esést a járműgyártásban tapasztalták, 38,3%-kal csökkent.

Mindez természetesen kihat a külkereskedelmi mérlegre is. E szerint

2020. márciusban a szlovák export euróban számított értéke 19,2%-kal, az importé 11,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg az előző hónapokban 100 millió euró többletet mutatott, ez viszont márciusban -222,8 millió euróval negatívba fordult.

Természetesen a termék-külkereskedelmi egyenlegben a legnagyobb súllyal a gépek és járművek szerepelnek, és sajnos ennél a termékcsoportnál volt a legnagyobb a visszaesés – az előző évi azonos időszak teljesítményének csak 77 százalékát teljesítette.

Ezzel a járművek és gépek a külkereskedelemből már csak 57 százalékban vették ki a részüket, a tavaly márciusi 63 százalékhoz képest.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »