A malájziai gépet az ukránok lőtték le

A Malajziába tartó utasszállító lelövéséért egyértelműen az ukrán hadsereg a felelős – jelentette ki a vizsgálatok elvégzése után Yan Novikov, az Almaz-Antey (Bük légvédelmi rendszereket gyártó cég) képviselője. Az eredményről a Nemzeti Arcvonal számolt be honlapján. Az MH17-es repülőgép 2014-ben zuhant le az ukrán-újorosz háború frontvonalán. A felek egymást okolták, de a nagyobb sajtóval rendelkező nyugati országok és persze az ukrán vezetés a világ előtt a szabadságharcosokat feketítették be.

Hosszú időnek kellett eltelni, mire össze lehetett szedni a roncsokat, és elszállítani elemzésre. Előzőleg az ukrán tüzérség háborús ütközőzónára hivatkozva tüzérséggel akarta szétlőni a roncsokat. Ebben a helyszínre kiérkező vizsgálók és rokonok akadályozták meg. A roncsokat az orosz milícia felügyelete alatt szállították el.

A vizsgálat eredménye szerint egyértelműen kijelentette a gyár képviselője, hogy a repülőgépet egy Bük-M1 légvédelmi rendszer rakétája lőtte le. A megállapítás azért egyértelmű, mert jellegzetes a légvédelmi rakéta repeszeinek becsapódása. A találatot egy 9M38M1 rakétával érték el, melyet az oroszok már több mint három évvel ezelőtt kivontak a szolgálatból és újabbakra cserélték, a gyár pedig évek óta nem gyártja ezt a típust. EZ a rakéta típus csak az ukrán hadseregben szolgál a környező országokban. A sajtó kérdésére, hogy mindez miből állapítható meg, a gyár képviselője elmondta, hogy a 9M38M1 rakéta becsapódási képe, egy “szike” forma, vagyis a repeszek egy vonalban terülnek szét, ami merőleges a rakéta haladási irányára. Emiatt az összerakott roncsokon a becsapódás szöge is látható. A becsapódás szöge és a repeszbecsapódások alakja miatt pedig az is egyértelmű, hogy az a gép haladási irányához állítva, a rakéta az ukrán fél oldaláról érkezett.

Hírdetés

A vizsgálat során ráadásul több repesz és repesz maradék is előkerült. A roncs összeállítása után látható volt, hogy a rakéta a gép bal oldalát találta el, megsérült a bal szárny, a bal hajtómű, és a farokszárny is, valamint ebben a vonalban több repeszt kapott maga a törzs is. A gépnek esélye sem volt kényszerleszállást végrehajtani. A gyár a vizsgálat elvégzése után Moszkvától is engedélyt kapott, hogy nyilvánosságra hozza a vizsgálat eredményeit. Ezek az eredmények hivatalosak.

A robbanófejek szakértője, Mihail Malyshev nyilatkozatában alátámasztotta az elmondottakat, valamint azt is, hogy az ukrán fél azzal tisztázhatná magát, hogy átadnak egy rakétát, amelyből mintát vesznek a repeszekből, valamint hasonló kivonásra ítélt repülőt lelőnek. A szakértő megnevezte a pontos helyet a becsapódási szögből kikövetkeztetve, ahonnan a rakétát indították (megnevezve Zaroshenskoye települést). Elmondása szerint pontosan ugyan azt a becsapódási képet fogják kapni a lelőtt roncsokon, mint az utasszállítón. Az sem segít a helyzeten ezek után, hogy az amerikaiak egyik műholdja pontosan ebben az időben haladt át a terület felett, de a műholdképeket nem hajlandóak kiadni.

Hunhír.info – Nemzetiarcvonal.net


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »