A mák – az egyik legegészségesebb táplálék

Elgondolkozták már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók? Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról.

A mák az egyik legrégibb egyéves növény. De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel?

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként.

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme. A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.

A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.

Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. (Nem a mák főzetére gondolok.) A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle.

 

Fontos megemlíteni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben. A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény. Tápanyagtartalma önmagáért beszél.

Hírdetés

100 g mákra vetítve

Energiatartalma: 537 kcalFehérje: 20,5 gSzénhidrát: 23,9 gZsír: 38,2 g zsírVitaminok: B1-, B2-, B3-, B6-vitaminÁsványi anyagok: főként kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. (A nagy vasatomoktól nyeri a fekete színét.)

A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra.

Gyógyhatásai között még ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

A mák éretlen gubójának szárított nedve az ópium. Ennek hatásai nem csak a gyógyítás során kamatoztathatók, hanem mámort keltő, hedonista célokra is használhatók. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül.

A zöld termés – mákgubó – felvágása révén képződő, megszilárduló „tejnedv” a természetes ópium, mely 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyagot, a morfiumot 1805-ben különítették el, azóta is a fájdalom érzetének csökkentésére alkalmazzák. A morfium előállítását a magyar Kabay János találmánya forradalmasította az 1920-as években. Ő egy olyan eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően nemcsak a zöld mákgubóból, hanem a csépelt mákszalmából is jó hatásfokkal lehet hatóanyagot kivonni. A legnagyobb máktermelő országok: India és Törökország.

 

Szlovákiában egyszer egy temetőnyi sírt kellett exhumálni. A feltárók legnagyobb megrökönyödésére az elhunytak csontjai teljesen épek voltak. A kutatók nyomába eredtek ennek a rejtélynek. Végül kiderítették, hogy a helybéliek rendszeresen, majdnem minden nap fogyasztottak mákot, mivel a falucska a máktermesztés egyik állomása volt. Hihetünk-e ennek a felfedezésnek?

Úgy tűnik, hogy a későbbi tudományos vizsgálatok és tesztek megválaszolták a kérdést. Ugyanis azt a meglepő eredményt hozták, hogy a mák olajában található jelentős mennyiségű foszfor hatására roppant hatékonyan szívódott fel és épült be a tesztalanyok csontjaiba a kalcium.

A szlovákiaihoz hasonló esettel máshol is találkoztak már a régészek és az orvosok. Egészségi állapotunktól és hajlamainktól függően érdemes rendszeresen mákot fogyasztanunk.

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Boldog napot!

The post A mák – az egyik legegészségesebb táplálék appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »