A mai nap is a holokamuzásé – ezúttal a cigányok próbálják sajnáltatni magukat

A mai nap is a holokamuzásé – ezúttal a cigányok próbálják sajnáltatni magukat

Ma van a "roma holokauszt" nemzetközi emléknapja, ezért Magyarországon "természetesen" több helyen is tartanak megemlékezést.

Budapesten koszorúzással egybekötött emlékműsort tartanak délután a Nehru parton, a "roma holokauszt" áldozatainak emlékművénél a Roma Club Kulturális és Közösségépítő Alapítvány, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ rendezésében.

A megemlékezésen beszédet mond Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vadászi István, a Roma Club Alapítvány alapítója és Csóka János Pál, a FRNÖ elnöke.

Csütörtök délután a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést tartanak, és megnyitják a Miranda – a cigány holokauszt című kiállítást. A rendezvényen felszólal Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete, Beer Miklós katolikus püspök, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk egyesület vezetője.

Hírdetés

Csütörtök este a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban ökumenikus imádságot tartanak a Sant’Egidio közösséggel. Az imaórát Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök vezeti, könyörgést mond Fabiny Tamás evangélikus püspök és Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rabbitestületének elnöke.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy a legenda szerint 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi munkatáborban.

(MTI nyomán)

Eközben a Google továbbra is rászista:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »