A magyarországi ellenzék bemutatkozott Macronnak és a hazájuknak is

A magyarországi ellenzék bemutatkozott Macronnak és a hazájuknak is

Trianon óta mindig nagy figyelem övezi a francia és magyar elnöki találkozókat. Luca napján sem volt ez másképp, amikor Budapestre látogatott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A legfelső szintű magyar-francia tárgyalások mellett a francia elnök a magyar fővárosban tárgyalásokat folytatott a V4-ek vezetőivel és találkozott a magyarországi ellenzék képviselőivel is.

Nos, ez utóbbira valószínűleg azért került sor, mivel tavasszal Magyarországon országgyűlési választások lesznek, és ha már egyszer odalátogatott Macron, illik találkoznia a hozzá közelebb álló politikai irányvonalat képviselő magyar ellenzéki politikusokkal is. Annak ellenére, hogy ez kissé szokatlan az európai politikai kultúrában.

Érezhette is, hogy magyarázatra szorul, miért találkozott Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel, Donáth Annával és Márki-Zay Péterrel a francia nagykövetségen,

ezért jelentette ki, hogy szerinte

„Teljesen legitim, hogy találkoztam a magyar ellenzék politikusaival. Sosem rejtettem véka alá a véleménykülönbségeket”.  Kissé ellentmondásosan ugyanakkor kiemelte, soha nem avatkozott bele más szuverén országok belügyeibe, ezt a hagyományt továbbra is követni kívánja.

A magyarországi választásokkal kapcsolatban nem fogok véleményt formálni!”

– mondta Macron..

Hírdetés

Viszont már maga a találkozás ténye is egyfajta állásfoglalás a részéről. Különben miért találkozna egy párt nélküli, senkit se képviselő miniszterelnök-jelölttel, egy hétköznapi EP képviselővel, egy előválasztásokon leszerepelt párt elnökével, valamint egy polgármesterrel. Nem szokványos dolog ez!

Talán a találkozó helyszínével kívánta Macron ellensúlyozni a találkozó tényét. Egy jóindulattal Kádár-korinak nevezhető puritán nagykövetségi miliőben, valahol a követségi épület szuterénjében ült le a francia elnök a magyarországi ellenzéki vezetők egy részével.

Gyurcsány Ferenc nem vett részt a találkozón, teljesítve ezzel Márki-Zay kívánságát, hogy maradjon ki a kampányból, és demonstrálva saját háttérbevonulását, egyelőre.

De a lényeg nem az ellenzékiek összetétele, hanem a beszélgetés tartalma volt. Macron kénytelen volt Márkiék hazájukkal kapcsolatos árulkodásait és hazugságait végighallgatni. Bizonyára elcsodálkozott a minden hazaszeretet nélkülöző megnyilvánulásokon, de azért megígérte nekik, hogy Magyarország nem fog egy centet sem kapni a támogatási alapból – ha rajta és a francia EU-elnökségen múlik!

A magyarországi ellenzéki vezetők ennek olyannyira megörültek, hogy egy rögtönzött sajtótájékoztatón gyorsan el is dicsekedtek vele.

Tehát összefoglalva: nem azért ültek le tárgyalni a francia elnökkel, hogy pénzt szerezzenek Magyarországnak, hanem ellenkezőleg: a támogatások leállítását kérték. És büszkén, gyorsan világgá is kürtölték, milyen ügyesek voltak, és elérték, hogy hazájuk ne kapja meg a neki járó pénzt az EU-tól. És várják, hogy ezért cserébe tavasszal majd rájuk szavazzanak az emberek…

Miközben Orbán Viktor a francia elnökkel való találkozóját követően azt emelte ki, hogy alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról, a jogállamiságról, a nyugat-balkáni bővítésről, az energiapolitikáról és a nukleáris energia kérdéséről.

Nagy és ritka lehetőségnek tartotta ilyen fontos kérdésekről ilyen nyíltan beszélgetni.

Azért van különbség a két hozzáállás között!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »