A magyarok 22 ország lovasíjászai közt sem találtak legyőzőre

A magyarok 22 ország lovasíjászai közt sem találtak legyőzőre

22 ország mintegy 60 lovasíjásza mérte össze tudását a Kassai-Völgyben július 4-5-én. Az 1. Nyílt Kassai Lovasíjász Világbajnokságon a versenyzőknek mindössze 20 másodpercük volt bizonyítani.

Fotó: Bozzai Attila

A versenyzőknek egy 100 méteres pályán kilencszer kellett végig vágtázni és 20 másodperc alatt minél többször beletalálni a céltáblába.

A két napos megmérettetésre a világ minden tájáról érkezett versenyző. Neveztek többek között az Egyesült Államokból, Bolíviából, Brazíliából, Dél-Afrikából, Finnországból, Franciaországból, Kínából, Új-Zélandból, Svájcból és Norvégiából is.

A lovasíjászat, mint sportág alapjait Kassai Lajos tette le a 80-as években. Az elmúlt húsz év során számos versenyt rendezett a völgyben, ez a bajnokság azonban az egyik legkiemelkedőbb rendezvény a szakág eddigi történelmében.

A Somogy Televízió munkatársai a helyszínen járva, a világbajnokság résztvevőit kérdezték a tapasztaltakról.

Kassai Lajos: A lovasíjászat minden erkölcsi elismerést megkapott a hazámban, tavaly hungarikum lett, fölkerült a korona erre a teljesítményre, és most egyre erősebben kiállok a világ elé, hiszen magam mögött tudhatom a hazámat.

Hírdetés

A lovasíjászat egyre népszerűbb szerte a világban, a sportolók pedig szívesen tömörülnek már egyesületekbe is. A Kassai-völgyről és az ott zajló munkáról a külföldiek is elismerően nyilatkoznak.

Gabriela Osiecka, Lengyelország: A lengyel lovasíjász egyesületnek vagyok a tagja. Nagy csapattal jöttünk, heten vagyunk itt lengyelek. Részt akartunk venni ebben, mert Európában ez a legtökéletesebb hely a lovasíjászatra. Ezért akartunk jönni.

Ez a sport elsősorban a hagyomány tiszteletére épül. Bemutatja Magyarország múltjának egy jelentős szakaszát, a magyar harcművészetnek egy egészen egyedülálló formáját. Kassai Lajos szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy ennyien ellátogattak a rendezvényre és érdeklődnek ez iránt a sport iránt.

Kassai Lajos: Ez a sport rendkívüli népszerűségnek örvend, és aki ide látogat megismeri kicsit a hazánkat, a lovasíjászaton keresztül kicsit megismeri a kultúránkat, történelmünket és szerintem ez egy nagyon nagyszerű dolog.

A kétnapos versenyen Kassai Lajos növendékei is megmutatták milyen a magyar virtus, és ez alkalommal is élt a régi mondás: “a magyarok nyilaitól, ments meg uram minket.”

A 60 indulóból az első 9 helyen magyar lovasíjászok végeztek és Kassai Lajos ezúttal sem talált legyőzőre 273,49 pontjával. Második lett tanítványa Daróczi Zsolt 255,67 ponttal, s a dobogó harmadik fokára Vermes Balázs állhatott fel 219,21 pontos eredményével.
A legjobb külföldi Claus Meyer német íjász, 164,50 ponttal a tizedik helyen zárt.

2014.07.16. Forrás: Somogytv.hu, Kapos.hu, Kassai-open.com

The post A magyarok 22 ország lovasíjászai közt sem találtak legyőzőre appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »