A magyarlakta járásokban még mindig túl magas az állástalanok száma

A magyarlakta járásokban még mindig túl magas az állástalanok száma

Félévnyi tartós növekedést követően áprilisban az előző hónaphoz képest már enyhén csökkent az állástalanok száma, amely azonban még mindig csaknem 30 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. A rossz hír, hogy nagyjából minden harmadik munkanélküli a magyarlakta járásokban él.

Áprilisban 234 472 állástalan volt a szlovákiai munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, 470-nel kevesebb az egy hónappal korábbinál – derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) legfrissebb felméréséből. A központ elemzői szerint a jó hír, hogy félévnyi tartós növekedést követően áprilisra végre megállt az állástalanok számának a növekedése. Ez persze nem azt jelenti, hogy az elmúlt hónapban látványosan csökkent volna az elbocsátások száma. Áprilisban is ezrek veszítették el a munkájukat, ezzel párhuzamosan azonban 11 ezer állástalannak sikerült új munkát találnia. Ez utóbbi az idei év eleje óta a legjobb adatnak számít.

„A járványügyi intézkedések enyhítése már az elmúlt hónapban éreztette a hatását. Az iparvállalatok növekvő teljesítményének köszönhetően nőtt a szabad álláshelyek száma, ami a munkanélküliségi adatokon is meglátszik”

– mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Hírdetés

A javulás ellenére még mindig csaknem 30 ezerrel többen vannak a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, mint egy évvel korábban. Míg tavaly áprilisban 7,43 százalékos volt a munkanélküliség, a múlt hónapban elérte a 8,55 százalékot. A magyarlakta járások több mint felében az országos átlagnál is nagyobb munkanélküliséget mérnek, az egyes járások között azonban látványos különbségek vannak. Míg a Nyitrai, Galántai, Vágsellyei, Szenci és Érsekújvári járásban 4,8–6,4% közötti a munkanélküliség aránya, a Rimaszombati járásban eléri a 22 százalékot, és további hét magyarlakta járásban is 10 százalék felett mozog. Sokat elárul a déli járások helyzetéről az is, hogy míg országos szinten nagyjából 30 ezerrel haladja meg az állástalanok száma az egy évvel korábbit, az általunk vizsgált 16 magyarlakta járásban 10 675-tel. A mintegy 234 ezer szlovákiai állástalanból majdnem minden harmadik, csaknem 75 ezer él az említett 16 magyarlakta járásban.

Áprilisban elérte az idei csúcsát a szabad álláshelyek száma is: a munkanélküliek több mint 66 ezerből válogathattak, majd 4 ezerrel többől, mint az előző hónapban. „Továbbra is gondot okoz azonban, hogy a bejelentett szabad álláshelyek csaknem harmadát, mintegy 20 ezret Pozsony megyében jelentették be, míg Kassa megyében ezek száma csupán 3 ezer körül mozog” – tette hozzá Horňák, aki szerint a munkáltatók továbbra is elsősorban szalagmunkásokat és szakmunkásokat keresnek a legnagyobb számban.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

„Az előzetes becsléseink szerint az elkövetkező hónapokban további javulásra számíthatunk, az idei év végére így 7 százalékra eshet vissza az állástalanok aránya”

– állítja Horňák. Szerinte érdemes lesz figyelni a szolgáltatásokat is. Az elmúlt időszakban a járványügyi megszorítások miatt a szolgáltatásokban dolgozók tömegei találtak megélhetést más ágazatokban, a szolgáltatásokban vállalkozóknak így gondot okozhat az új alkalmazottak toborzása. „Továbbra is jelentős kockázati tényezőnek számít a járvány esetleges harmadik hulláma is, amelyet a szakemberek őszre jósolnak. Hogy hogyan alakul az idei munkapiac, az így nagyban függ majd a lakosság átoltottságától is” – vallja a Szlovák Takarékpénztár elemzője.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »