A Magyar Vöröskereszt több mint 350 ezer esetben segített a menekülteknek az ukrajnai háború kitörése óta

Az ukrajnai háború kitörése óta 350 ezer esetben nyújtott ellátást menekülteknek a Magyar Vöröskereszt, a konfliktussal összefüggő feladatait továbbra is ellátja a határ menti segítőpontokon és a budapesti BOK-csarnokban – hangzott el a szervezet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Kardos István főigazgató beszámolója szerint az ukrán vöröskereszt kárpátaljai szervezetéhez eddig 326 tonna adományt juttattak el több mint 393 millió forint értékben. Hozzátette: a válság miatt beérkezett adományok értéke hozzávetőlegesen 633 millió forint.

Tavaly több mint 886 millió forintnyi természetbeni adomány érkezett a Magyar Vöröskereszthez, a menekültellátáshoz kötődő kiadásaik hárommilliárd forint felettiek, ebben a költésben azonban már benne van a befogadóhelyek üzemeltetésére fordított pénz is – ismertette a főigazgató. A szervezet tavalyi tevékenységét értékelve Kardos István elmondta, hogy az év eleji feladataik között még jelen volt a koronavírussal összefüggő tevékenység önkéntesekkel való segítése is. Az ukrajnai háború tavaly február 24-i kitörése óta azonban folyamatosan, sok helyszínen tevékenykednek, a szervezet továbbra is ott van a lónyai határátkelőhelyen, segítenek a fővárosi BOK-csarnokban és az ország több vármegyéjében – sorolta a főigazgató.

Hírdetés

Kitért arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török–szíriai határtérséget sújtó földrengés túlélőinek. Kardos István megemlítette, hogy a menekültellátás óriási feladat a szervezet életében, és az idei év nagy kihívásai között említette, hogy az e tevékenység mellett végzett, egyéb alapfeladataik – véradásszervezés, elsősegélynyújtás, keresőszolgálat, szociális területen nyújtott ellátás – ne sérüljenek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »