A magyar virtus és a szlovák ellenszél. A Nagyszombat – DAC mérkőzés margójára

A szombati Spartak – DAC mérkőzés gyalázatos játékvezetése mellett nem mehetünk el szó nélkül. Élő, tudósításunkon kívül helyszíni „élményeinkről“ is szól ez a cikk.

 

Ilyen bírói részrehajlást látva bizony meg kell szólalni. Mert ha nem tesszük, és csendben tudomásul vesszük, hogy „ez van,“ csak magunknak ártunk.

 

A Körkép.sk nem tartozik a Rossi legénység feltétlen és kritikátlan kiszolgálói közé (van belőlük így is éppen elég). Megvan a véleményünk László Csaba menesztéséről és Marco Rossi indokolatlan sztárolásáról is. A szombati vereség azonban nem a csapat és a vezetőedző sara.

 

 

Szombaton Nagyszombatban ugyanis megverettek bennünket. Igen, Kalmárék nem játszottak jól, de a játékvezető nem is engedte, hogy jól játszanak. Küzdött, harcolt a csapat, helyenként sok hibával, de Kružliak játékvezető mindent megtett annak érdekében, hogy a DAC kibontakozását megakadályozza.

 

Az oly sokszor látott forgatókönyv volt most is a nyerő. Darabolni a játékot, már az első félidőben megszórni a vendégeket sárgákkal, sok kis apró, részrehajló ítélettel felhozni a hazaiakat, leterhelni a sárga-kékeket és várni a kiállítás lehetőségére. Ami el is jött, a második félidő legelején. Živkovič piros lapja (az első sárgája túl szigorú volt) után szinte reménytelen helyzetbe került a mintegy ezer vendégszurkoló által űzött, hajtott DAC.  A hajráig tartottuk magunkat, de a 82. majd a 84. percben kapituláltunk.

A szinte észrevehetetlen, a vendégszektor által egyértelműen leszurkolt hazaiak, akik addig csak a szemük sarkából lesték irigykedve, milyen is a DAC szurkolás, hirtelen felébredtek, de csak magyarellenes gyalázkodásra és mutogatásra futotta erejükből. Magyar felmenőik jól fel is pofozták volna őket ezért.

 

Dühítő tehetetlenség

 

Szombaton több százan, talán ezren is vettük a fáradságot, hogy felkerekedjünk. Kifizettük az útiköltséget, a sokaknak bizony elég borsos, 10 eurós belépőjegyet, majd szervezetten gyülekezve, konvojban, kocsikkal, különbuszokkal felvonultunk, hogy tiszteletet parancsolóan, elismerést érdemlően végigszurkoljuk a 90 percet. Még kétgólos vezetésnél is. Majd miután gyalázatos módon megverettek bennünket, az ellenfél játékosaitól is begyűjtöttük az elismerő tapsot. Köszönték a jó kulisszát, a focihangulatot, az ajándék három ponttal meg elégedetten hazatértek.

 

Csakhogy ez nem foci, ez így nem sport. Ez a Fortuna liga megszégyenítése. Pedig még csak az alapszakaszban vagyunk. Mi lesz itt később? Nem csoda, ha sok dühös, kiábrándult és csalódott DAC szurkoló az utcán adta ki magából tehetetlen dühét. Mert fociszeretete és igazságérzete nem engedte, hogy csak úgy, némán napirendre térjen a történtek fölött. A DAC szurkoló ugyanis büszke ember. Van tartása, becsülete, gerince. És hangot ad véleményének.

 

Hírdetés

 

Kružliak játékvezetőről azóta tudjuk, hogy a Nagyszombat utolsó 6 hazai meccséből háromszor ő bíráskodott, és mindig kiállított valakit az ellenfél játékosai közül.

 

A szurkolók nem ezt érdemlik

 

Igen, a DAC ott van az élbolyban, bár egyelőre semmivel sem játszik jobban, mint László Csaba keze alatt. Akadozik a támadójáték, amit az is bizonyít, hogy a hetedik helyen álló rószahegyieknek is jobb a gólarányuk, mint a szombaton még harmadik Dunaszerdahelynek.

 

 

Csakhogy. Az épülő szép új stadionokhoz, és remek lelátói hangulat mellé nemcsak a szurkolók meccs végi megtapsolására van szükség, miután jól palira vették őket.

 

A futballhangulat fenntartásához elfogadható játékvezetésre is szükség lenne. Ellenkező esetben a szurkoló gyorsan rájön, hogy legfeljebb kulisszának, fejőstehénnek van véve, a bajnokság pedig az oligarchák játszótere marad.

 

Szombaton keserű dolog volt átélni, hogy hiába tettük ki szívünket, lelkünket a lelátón, külső okok miatt egyszerűen nem győzhettünk.

 

 

Király Zsolt

Képek: fcdac.sk

Feketébe, magyar! Megyeszékhelyi ütközet a szlovák bajnokság éllovasával. Nagyszombat – DAC: Élőben a Körképen

 

A bíró és a Spartak legyőzte a hősiesen küzdő sárga-kékeket. Nagyszombat-DAC 2:0

 

A DAC több (volt) mint egy klub – Ezért kellett távoznia László Csabának


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »