A magyar V4-elnökség meghatározhatja az EU jövőjét

A magyar V4-elnökség meghatározhatja az EU jövőjét

A magyar elnökség alatt a Visegrádi Négyeknek nem lehet kisebb céljuk, minthogy meghatározzák az Európai Unió jövőjét – jelentette ki az Alapjogokért központ stratégiai igazgatója szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Annál is inkább, mert Németországon és néhány szövetségesén kívül a V4-ek mellett nincs még egy blokk, amelynek határozott elképzelése volna Európa jövőjéről – közölte Kovács István, annak apropóján, hogy Magyarország átvette a szervezet soros elnökségét.

A V4-ek bebizonyították, hogy a migráció kérdésében is képesek alternatívát kialakítani a fősodrot jelentő brüsszeli elképzelésekkel szemben – tette hozzá.  A szakértő úgy vélekedett, hogy mára Németország mellett a V4-ek határozzák meg az EU gazdasági fejlődését, hiszen az országcsoport GDP-je immár tartósan az európai átlag felett bővül. Továbbá a kormány és államfőket tömörítő Európai Tanácsban négy szavazattal rendelkezik az együttműködés, ami szintén erős eszköz.

Hírdetés

A kutató ugyanakkor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a 12 migránst befogadó Csehország ellen – Magyarország és Lengyelország mellett – indult kötelezettségi eljárás, miközben a 16 migránst fogadó Szlovákiával szemben nem. Szerinte ez arra irányuló kísérlet lehet, hogy az EU vezetése megpróbálja leszalámizni a tagállamokat. Ezzel erősítenék Angela Merkel német kancellár azon tervét, hogy az Eurózónából nőjön ki az EU 2.0 – mondta Kovács István.

 

MTI

The post A magyar V4-elnökség meghatározhatja az EU jövőjét appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »