A magyar úszósportban szokás volt a lányok verése és doppingoltatása

A magyar úszósportban szokás volt a lányok verése és doppingoltatása

Kiss László botránya után sorra buknak ki a magyar úszósport csontvázai a szekrényből. A Blikknek nyilatkozta egy szülő, hogy a ’80-as években az egyik neves budapesti klubnál bevett gyakorlat volt a lányok tudtukon kívüli doppingoltatása és veréssel történő „motiválása”.

Gyurán János gyógyszerkutató elmondása szerint a Kiss László szégyenteljes múltjának nyilvánosságra kerülése után elérkezettnek látta az időt, hogy nyilvánosságra hozza azt a családi történetet, ami kiválóan példázza az uszodákban régóta közszájon forgó, s a sportágat jellemző visszásságokat.

„A lányom 11 évesen egy nagy múltú fővárosi egyesületben úszott egy elismert edző keze alatt. Nagy tehetség, úttörőbajnok volt”

– idézte fel a történetet a lapnak Gyurán –

„A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak. Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt. Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek. Nem volt nehéz dolgom, hiszen a sportolók számára tiltólistás Nerobolt mi állítottuk elő súlyos betegeknek, akiknek műtét után izomépítésre volt szükségük.”

Hírdetés

Az aggódó férfi a klub vezetőségéhez fordult, hogy jelezze a nyilvánvaló visszaélést, ám a valódi bűnösök helyett gyermekén csattant az ostor.

„Az edző verte is a gyerekeket, állítása szerint szülői engedéllyel, mert lusták voltak. Bementem az elnökhöz, és elmondtam neki mindent. Érthető módon felháborított, hogy doppingolni akarták a lányomat, ráadásul veréssel próbálták jobb teljesítményre ösztökélni”

– mesélt Gyurán.

Miután gyermekét átvitte egy másik fővárosi egyesülethez, a lányt fél évre eltiltották a versenyzéstől, állítólag azért, mert az intézkedő illetékesnek komoly politikai háttere volt, és nagyon szúrta a szemét, hogy valaki megbolygatta a háttérben zajló elvtelen gyakorlatot.

A férfi ekkor határozta el, hogy családjával együtt disszidálni fog. Előbb Ausztriá­ba, majd Kanadába mentek, ahol lánya sikeres úszó lett, és több mint 200 érmet nyert.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »