A magyar Szent Korona Gútán – KÉPEKKEL

A magyar Szent Korona Gútán – KÉPEKKEL

A magyar Szent Korona az egyik legrégebbi koronázási ékszer Európában, amely a mai napig épségben megmaradt. A korona a 12. századtól végig kísérte a magyarság történetét, a magyar államiság jelképe. A trónviszályok idején alakult ki az akié a korona, azé a hatalom elv is, ezért nagyon fontos szerepe volt a hatalomért folytatott harcban. Ahogy Magyarország úgy a korona is sok viszontagságot élt meg.

A magyar Szent Korona mása az első íjász ünnepet alkalmából érkezett Gútára. Az április 14-én megtartott ünnepen a Magyar Szent Korona hiteles másolatát a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban és a vízi malom területén tekinthették meg az érdeklődők.

A Magyar Koronaőrök Egyesületének célja, a magyar Szent Korona őrzésére hivatott Koronaőrség hagyományainak megőrzése. Az ő kíséretükben került Gútára is a korona.

Hírdetés

Az érdeklődők a Plébániatemplomban a mise előtt tekinthették meg a koronát, majd a koronaőrökkel a gútaiak átvonultak a malomhoz, ahol szintén kiállították az ereklyét. A malomnál ágyúszóval üdvözölték a koronát, a köszöntő beszédet Halász Béla polgármester mondta, aki elmondta: más országoknak koronája van, a magyar koronának pedig országa. Halász örömét fejezte ki, hogy Gútára is elhozták a szent tárgyat. A megnyitó után Mónus József László, a Fehér Farkas tartott előadást a tradiciónális távlövő íjászatról, a Fehér Farkas Magyarország és a világ egyik legjobbja, számtalan világcsúcs és világrekord tartója.

Az I. Íjász Ünnepen megtartották a gútai mezővárosi termelői piacot is, a legkisebbeket fajátékok, arcfestés és csillámtetoválás várta.

Méhes Csaba főszervező elmondta, először arról beszéltek, hogy meghívják Gútára előadni Mónus József Lászlót, vagyis a Fehér Farkast, aki tradicionális távlövő íjász, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Vermes Törzs, és a kamocsai Fred Bear íjászklub. A kis ötletből így lett egy szép nagy rendezvény, amit hagyományteremtő szándékkal szerveztek meg. Az alapötlet továbbgondolása után pedig szóba került, hogy el kéne hozni a koronát is, ugyan Felvidéken már több helyen volt, de Gútán még nem.

A rendezvény jól sikerült, rengeteg ember látogatott ki a malomhoz. A jövőben, ha lehet, ismét ebben az időszakban szeretnénk megszervezni az íjász ünnepet, viszont figyelembe fogjuk venni, hol, milyen rendezvények vannak – mondta Méhes.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »