A magyar sofőrök nincsenek tisztában a büntetésekkel – és pár elkerülési lehetőséggel sem

A magyar sofőrök nincsenek tisztában a büntetésekkel – és pár elkerülési lehetőséggel sem

Kevesen tudnak a jogosulatlan úthasználat következményeiről, és arról is, hogy amnesztiát kaphatnak a feledékeny sofőrök – derült ki az OTP Mobil legújabb reprezentatív kutatásából.

A kutatás eredményei szerint a magyar sofőrök közel fele bizonytalan vagy egyáltalán nem is rendelkezik információval a jogosulatlan úthasználat következtében kiszabható büntetésekről. A megkérdezettek egyharmada bevallása szerint nem tudja, mekkora büntetés jár a kihágásért, 45 százaléka pedig azt sem, hogyan pótolhatja a matricát. Pedig idén már a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag is megvásárolható az éves országos matrica.

A kutatásban résztvevők 31 százaléka tudta, hogy körülbelül 15 ezer forint a kiszabható alapbüntetés személygépkocsik esetében, ha matrica nélkül közlekedik autópályán, ez az összeg pontosan 15 460 forint. Kétötödük egyáltalán nem tudta, 24 százalék pedig 30 ezer forintnak tippelte az alapbüntetést.

Hírdetés

A pótdíjat 60 napon belül kell befizetni, ezt a megkérdezettek 3 százaléka tudta, egyharmaduk úgy gondolta, hogy 15 napjuk van erre, kétötödük pedig nem tudott válaszolni a kérdésre, holott a 60. nap után 61 820 forintra nő a bírság mértéke. Az emelt pótdíj fogalmával pedig a válaszadók több mint a fele nem volt tisztában.

Évente legalább egyszer 13 százalék, havi rendszerességgel pedig 14 százalék használ fizetős útszakaszokat, míg a sofőrök 38 százaléka mondta azt, hogy csak akkor hajt autópályára, ha nincs más lehetősége. A megkérdezettek közül a legtöbben 10 napos matricát vesznek (40 százalék), 30 százalékuk éves megyeit, míg 13 százalékuk éves országos matricát vásárol.

Az autópálya-matricák megvásárlására sokan továbbra is a benzinkutakat részesítik előnyben, 16 százalék viszont már applikációban vásárolja matricáját, az SMS-es opció bizonyult a legkevésbé népszerűnek, 5 százalék választja ezt a megoldást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »