A magyar rendőrség "fejvadászai" kapták el a Kanadában gyilkoló milliomoscsemetéket

A magyar rendőrség "fejvadászai" kapták el a Kanadában gyilkoló milliomoscsemetéket

Mint megírtuk, Budapesten fogták el a kanadai sajtóban csak „Milleniál Bonnie és Clyde” néven emlegetett huszonéves milliomos párt, akiket egy 39 éves férfi megölése, valamint egy várandós nő elleni gyilkossági kísérlet vádjával köröztek a kanadai hatóságok. A szlovák férfit és kínai származású barátnőjét a magyar rendőrség „fejvadász egysége” kapta el a fővárosban, amikor egy éttermi vacsora után éppen vissza akartak menni albérletükbe, írja a 24.

A kanadai Hamilton város rendőrsége március 4-én jelentette be, hogy gyilkosság vádjával körözést adtak ki a 28 éves Oliver Karafa, valamint a 25 éves Yun (Lucy) Lu Li ellen. A pár a kanadai hatóságok közlése szerint február 28-án ölte meg a vancouveri Tyler Prattet, valamint rálőttek a férfi barátnőjére, egy 26 éves nőre, aki súlyosan megsebesült.

A rendőröket aznap kora este riasztotta egy járókelő, miután az utcán rátalált a sebesült nőre, Hamilton város Stoney Creek nevű negyedében, egy ipari területen, és a kiérkező rendőrök ezután bukkantak rá a közelben Pratt holttestére – írta a National post című kanadai lap. A nő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Bár a kanadai sajtóban Pratt barátnőjeként írtak a nőről, a férfi anyja, Jonni Yeomans később a Daily Beast című lapnak már Pratt jegyeseként említette, és elmondta, hogy a nő várandós volt, amikor a páros rálőtt, és emiatt a nő elvesztette a gyermekét.

Szörnyű időszakon vagyunk túl. Egy unokát is elvesztettünk a fiunk mellett. A nő várandós volt.

A kanadai lapok behatóan kezdtek el foglalkozni az üggyel, miután kiderült, hogy a rendőrség kiket vádol a gyilkossággalelkövetésével. Karafa ugyanis korábban egy halálos baleset elkövetése miatt szerepelt a helyi sajtóban, míg a befolyásos, dúsgazdag családból származó Li a közösségi oldalakon hívta fel már korábban magára a figyelmet.

Bonnie, a "szexi influenszer" hármas iker

A gyilkosság nagy port kavart a torontói kínai közösségben, miután Li neve megjelent a rendőrségi közleményekben. A 25 éves nő anyja ugyanis prominens, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, befolyásos személynek számít.

Hong Wei „Winnie” Liao a National Post cikke szerint húsz éve költözött Kínából Kanadába, ahol megalapította a Respon International Group nevű, pénzügyi tanácsadással foglalkozó céget. A The Globe and Mail című lapban „biztosítási mogulként” említett nő 2016 előtt több adománygyűjtő kampányeseményt is rendezett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök számára, és 2014 és 2019 között nagyjából húszezer kanadai dollárt (majdnem ötmillió forintot) adományozott a pártjának.

A National Post beszámolója szerint cége oldalán látható volt egy fénykép, amin Liao Trudeau-val fog kezet, egy másikon Ontario állam konzervatív vezetőjével, Doug Forddal szerepelt, és több képen is feltűnik Toronto kínai konzuljával, Han Taóval is.

Hírdetés

Nagyon befolyásos, sokan beszélnek róla – mondta róla a National Postnak az egyik munkatársa, és a lap információi szerint lánya gyilkossági ügyét emiatt nagy figyelemmel kíséri a Torontóban élő kínai bevándorlók közössége. De nem csak ott került a középpontba.

Bár a kanadai sajtóban csak a gyilkosság után kezdett el terjedni a neve, a Lucy Li név akkor már sok embernek ismerősen csengett, köszönhetően a közösségi oldalakon való jelenlétének, ahol két ikertestvérével együtt – MiaaTriplets néven – szexi fotókkal keltették fel magukra a figyelmet, míg testvére, Kaitlyn még a Miss World szépségversenyen is indult.

Clyde, a szlovák milliomos modell

A 28 éves Karafa számára nem lesz ismeretlen a kanadai börtön. 2014-ben ugyanis öt évig tartó börtönbüntetésre ítélték, miután 19 évesen részegen vezetve balesetet szenvedett, és egyik baráta, a 25 éves David Chiang halálát okozta.

Az akkor modellként dolgozó férfi a megengedett sebesség több mint kétszeresével, nagyjából 120 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott Land Roverével Torontóban, amikor nekicsapódott egy lámpaoszlopnak. Az ütközésnek szemtanúk jellemzése szerint olyan hangja volt, mintha egy repülőgép csapódott volna be, és olyan nagy erejű volt, hogy a jármű kettétört, Chiang pedig annak ellenére kirepült a járműből, hogy be volt kötve a biztonsági öve.

Bár a balesetet úgy jellemezték, hogy „nehéz elképzelni, hogy bárki is túlélhette”, Karafa kisebb karcolásokkal megúszta. A fiatal ellen egy sor vádat emeltek az ittasan, gyorshajtás közben elkövetett halálokozás miatt, és miután minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták, öt évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Karafa az ügyében döntő bírónak elmondta, hogy nagyon megbánta a tettét, és közölte: szörnyű döntést hoztam, ami az életem végéig kísérteni fog.

Magyar „fejvadászok” fogták el őket

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért kellett meghalnia február 28-án Prattnek, és azt sem, hogy pontosan milyen kapcsolat volt közte, valamint Karafa és Li között: a kanadai rendőrség csak annyit közölt, hogy ismerték egymást.

A pár a gyilkosság után 24 órával már el is hagyta Kanadát, ahonnan Kelet-Európába repültek, majd Csehországon és Szlovákián át jutottak el Budapestre – közölte a hamiltoni rendőrség. Jim Callender nyomozó a helyi sajtónak elmondta, Kanadában szerzett információk alapján tudták meg, hogy a páros Budapesten bujkál, és a hamiltoni rendőrség köszönetet mondott a magyar rendőrség „fejvadász egységének”, azaz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának, amiért elkapták őket.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a rendőrök úgy döntöttek, hogy nem a lakásukon fogják el őket, mert Karafának fegyvere is volt, de azt biztosan tudták, hogy pisztolyát nem meri kivinni magával az utcára.

Az csak a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből derült ki, hogy Karafa volt az, aki meghúzta a ravaszt, és lelőtte mindkét áldozatot, ezt eddig a kanadai rendőrség nem közölte. Callender nyomozó a CBC kanadai televíziónak annyit mondott, „nagyon magabiztos” a tekintetben, hogy mi lehetett a gyilkosság indítéka.

A bíróság közlése szerint Karafa küzd az ellen, hogy a magyar hatóságok kiadják Kanadának, Li viszont hozzájárult a kiadatásához. Brad Hunter, a Toronto Sun bűnügyi újságírója ezzel kapcsolatban közölte: a kanadai rendőrök biztosak voltak abban, hogy „Bonnie”, azaz a fiatal nő lesz az, aki előbb megtörik, és tanúskodni fog barátja ellen. Hunter szerint anyja, testvérei és az ügyvédek is azt fogják tanácsolni neki, hogy mentse a bőrét, ami egyet jelent azzal, hogy tanúskodjon, mert „nincs más esélye”.

Családja már azután nyílt levélben üzent neki, hogy Karafával együtt elmenekült Kanadából, közölve vele: „együtt kell működnöd az illetékes hatóságokkal, hogy kiderüljön az igazság”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »