A magyar-osztrák mérkőzés magyarországi és nemzetközi sajtóvisszhangja

Magyarországon még a politikai napilapok is a címlapjukon számoltak be szerdán arról, hogy a magyar válogatott  2-0-ra legyőzte Ausztriát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság keddi csoportmérkőzésén. A nemzetközi sportsajtó szerint a magyar labdarúgó-válogatott komoly meglepetést okozott azzal, hogy a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének nyitányán legyőzte az osztrák csapatot.

UEFA.com: „Magyarország sokkolta Ausztriát” – olvasható az Európai Labdarúgó Szövetség honlapjának napi összefoglalójában, amely Szalai Ádám góljának videójával kezdi tudósítását. Az alcímben az UEFA kiemeli, Magyarország 1964-ben nyert utoljára mérkőzést a kontinensviadalon.

Magyarország

Nemzeti Sport: „Hihetetlen! Elfogynak a jelzők: csodálatos meccsen fantasztikus győzelmet aratott a válogatott. Minden várakozást felülmúló diadallal mutatkozott be a kontinensviadalon Magyarország. Lassan ízlelgessük: Izland ellen szombaton már a továbbjutás lesz a tét…”

Népszabadság: „Mámor Bordeaux-ban, eufória az országban. A futball hatalom. Idehaza ugyanis eddig nem látott jelenetek játszódtak le tereken, vendéglátó-ipari egységek környékén, utcákon.”

Magyar Idők: „Parádés győzelem Ausztria ellen. Máris a továbbjutás kapujában. A sors tegnap valamit törlesztett a magyar labdarúgással szembeni, több évtizedes adósságából. Majd’ kétezer kilométerre az otthontól több honfitársunk foglalt helyet a lelátón, mint egy komplett NB I-es fordulóban összesen – ki merészeli ezek után azt állítani, hogy nem szeretjük a focit?”

Magyar Hírlap: „Álomkezdés az Európa-bajnokságon, két góllal megvertük az osztrákokat. A magyar válogatott már az első fordulóban többet tett, mint amennyit összességében vártunk tőle ezen a tornán. Ennél szebbet álmodni sem mertünk. Csak kiböjtöltük, 16 068 nap elképesztően hosszú idő, s ennyi ideje már, hogy legutóbb Eb-meccsen futballozott a magyar válogatott.”

Népszava: „Ilyen remek kezdésről álmodott minden magyar, ugyanis kedvező esetben akár egy döntetlen is elég lehet Izland ellen a továbbjutáshoz.”

Origo.hu: „Könnyfakasztó győzelem: legyőztük Ausztriát! A magyar csapat remekül játszott, meglepte az osztrákokat, és teljesen megérdemelten győzte le ellenfelét első Eb-csoportmeccsén. A támadó felállás nemcsak minket, szurkolókat lepett meg, hanem az osztrákokat is.”

Index.hu: „Csodálatos győzelemmel tértünk vissza az Eb-re. Emberelőny is segített, de végig magabiztosan, stabilan játszottunk az Európa-bajnokság első meccsén.”

Blikk.hu: „Folytatódik a focicsoda! Legyőztük a nagyképű osztrákokat az Eb-n.”

Borsonline.hu: „Ez maga a mámor: lefociztuk az osztrákokat! Micsoda mámor! Nekünk nem volt elég, hogy 30 év után részt veszünk egy világeseményen, nem akartunk pofozógépek lenni, bátor, szervezett és jó játékkal bejelentkeztünk a három pontért.”

Csakfoci.hu: „Fantasztikus rajt: Kétgólos osztrák-veréssel indította a válogatott az Eb-t. A magyar válogatott olykor kiválóan játszva, megérdemelten győzte le Ausztriát. Fantasztikus este volt. Nem akarunk semmit elkiabálni, de óriási lépést tettünk a legjobb 16 közé.”

NB1.hu: „Ausztria kipipálva! Köszönjük Ádám, hogy nem adtad fel! Jelentjük a csoda bekövetkezett, de ha már az álmainkat éljük, akkor merjünk továbbra is nagyot álmodni, és ugyanezzel a mentalitással verjük meg legközelebb Izlandot is.”

Rangadó.hu: „A második félidőben ahogy kijöttünk, varázsütésre megváltozott minden. Technikailag sokkal jobbak voltunk, elkezdtünk jobban játszani, mint az osztrákok. A kiállítástól függetlenül az osztrákok fölé kezdtünk nőni. Nyugodtan játszottunk, szép támadásokat vezettünk. Az első gól után egy csapat volt a pályán.”

Szlovákia

Újszó.com: „Szenzáció: győztek a magyarok, Szalai a mennybe ment. Fantasztikus 2-0-s győzelemmel kezdte a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságot: a papíron sokkal esélyesebb osztrákok ellen a másfél éve gólképtelen, sokszor kifütyült Szalai Ádám lőtte az első gólt.”

Németország

Kicker: „A Bundesliga-triója teljesítette a magyarok álmát”

Hírdetés

A mértékadó német sportnapilap szerint a találkozó legjobbjának választott Kleinheisler László (Werder Bremen) mellett a két gólszerző, Szalai Ádám (Hannover), és Stieber Zoltán (1. FC Nürnberg) volt a siker fő letéteményese. A lap kiemeli a német Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját, illetve a hosszú évekig a Bundesligában légióskodó Király Gábort, aki Lothar Matthäust megelőzve lépett elő a legidősebb Eb-n szereplő futballistává.

Deutsche Welle: „Magyarország sokkolta Ausztriát”

A cikkben kiemelik, hogy a második félidő volt a döntő, akkor megjött a magyarok önbizalma, ez eredményezte a gólokat és a teljesen megérdemelt győzelmet.

Frankfurter Allgemaine Zeitung: „Két Bundesliga-játékos vezette győzelemre Magyarországot. Szalainak és Stiebernek nehéz napjai voltak a német élvonalban, de nem úgy az Európa-bajnokságon.”

Spanyolország

Marca: „Magyarország visszatért a nagyok közé”

A spanyol cikk szerint ugyan az osztrákok Alaba révén alig fél perc elteltével megszerezhették volna a vezetést, ezt követően azonban kiábrándító teljesítményt nyújtottak, a 44 év után az Eb-n szereplő magyarok pedig teljesen megérdemelt győzelmet arattak. „Magyarország a főbejáraton tért vissza az európai futballba” – írják.

Mundo Deportivo: „Nagyszerű focival lepte meg a magyar válogatott az osztrákokat. Magyarország eddig az Eb kellemes meglepetése, pozitív csalódása.”

Olaszország

Corriere dello Sport: „Ausztria-Magyarország 0-2, Szalai-Stieber kiütötte Alabáékat”

Az olasz sportnapilap szerint a magyarok rendkívül bátor futballal győzték le az osztrák csapatot, amely a selejtezősorozatot többek között a svédek és az oroszok előtt veretlenül nyerte meg. A cikk szerzője Kleinheisler László lendületes játékát emelte ki, illetve – a gólszerző Szalai Ádám és Stieber Zoltán mellett – a kapus Király Gábort. Hozzáteszik, a magyarok ezzel a sikerrel karnyújtásnyira kerültek az álmuktól, azaz a továbbjutástól.

Franciaország

L’Équipe: „Magyarország meglepte Ausztriát”

A franciák szerint az első félidőben inkább az osztrákok irányították az összecsapást, de a fordulást követően már a magyarok akarata érvényesült. Úgy fogalmaznak: mindenki lehengerlő támadójátékot várt a selejtezőben kilenc győzelmet aratott, veretlen Ausztriától, de David Alabáék elhasaltak az erős magyar válogatottal szemben.

Le Parisien: „Az álmok elérhetőek, egy szombati, Izland elleni győzelem Marseille-ben továbbjutást érhet a magyaroknak.”

Le Figaro: „Az Eb első meglepetése”

A napilap leszögezi, hogy előzőleg az osztrák válogatott volt a találkozó abszolút esélyese – sőt az Európa-bajnokság meglepetéscsapataként említették -, a magyarok viszont tökéletesen indították az Eb-t.

Anglia

Daily Mail: „Magyarország őrületben, miután Szalai és Stieber góljával legyőzték a szomszédos Ausztriát.”

A brit közszolgálati médium is meglepetésként értékeli a magyar sikert. Kiemelik, hogy az elején teljesen máshogy is alakulhatott volna a találkozó, és érdekes párhuzamot állítanak fel az angol Premier League-t nagy meglepetésre bajnok Leicester City-vel. „Egyre négyszázat fizet, ha Magyarország megnyeri az Eb-t. Vajon húznak egy Leicestert?”. Hozzáteszik: a West Bromwich Albion korábbi játékosa, a 37 éves Gera Zoltán nagy befolyással volt a játékra, neki volt a legtöbb szerelése a mezőnyben.

Eurosport.com: „Keveset vártak a magyaroktól, de tökéletesen játszottak és felborították a papírformát”

Összefoglalójukban arról írnak, hogy Ausztria ismét a torna negatív meglepetése lehet, és hangsúlyozzák, hogy Alaba vagy Arnautovic helyett a kivételesen játszó Kleinheisler lett a meccs kulcsembere.

Telegraph: „Szalai Ádám és Stieber Zoltán második félidei góljával Magyarország ledöbbentette a magasan rangsorolt osztrákokat.”

Guardian: „Szalai visszatért a gólszerzéshez. Most fordult meg a szerencséje annak az embernek, aki a sikeres pótselejtező után vagy 200 embert hívott meg pálinkára.”

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Fantasztikus rajt: Kétgólos osztrák-veréssel indította a válogatott az Eb-tMeghalt a válogatott focista apja, a csapatkapitány hazautazott az Eb-rőlOrosz lap: az „aktív fanatikusok” Eb-jének Oroszország a favoritjaRovatok: SportTelepülés: MagyarországCímkék: sport, labdarúgás, magyar labdarúgó-válogatott, EURO 2016, 2016-os franciaországi Európa-bajnokságForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »