A magyar nyelv gátat szabhat a woke-nyomulásnak?

A magyar nyelv gátat szabhat a woke-nyomulásnak?

Hogyan határozható meg napjainkban a normalitás és az abnormalitás? Miért hódít a fundamentalista genderpropaganda? Mi a felelőssége a szülőknek, az iskolának és a médiának? Hogyan befolyásolják az identitásunkat a traumáink? A Konzervatív Esték rendezvénysorozat újabb vendége Bordás Sándor klinikai pszichológus volt.

Múlt pénteken a Ma7 médiacsalád beszélgetőestjére ismét megtelt a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum nagyterme. Az est során a napjainkban már tájainkon is egyre inkább a hagyományos értékek helyébe erőszakosan benyomuló woke ideológiát és az általa felszított genderpropagandát vettük górcső alá a személyiségfejlődést kísérő traumák kapcsán több kötetet jegyző Bordás Sándorral.

Mi számít normálisnak, és mi nem?

Mindez szinte észrevétlenül történt meg, hiszen a társadalmi konvenciók által meghatározott normalitás és abnormalitás közötti átmenet nem definiálható egykönnyen. Az, hogy egy társadalom mit tart normán belülinek, vagyis elfogadhatónak, korról korra változik, de földrajzilag még azonos időszakban is nagy eltérések tapasztalhatók.

A woke a hagyományos értékeket kérdőjelezi meg

Bordás aláhúzta, a woke ideológia térnyerését leginkább a kereszténységen alapuló hagyományos értékek megkérdőjelezése eredményezte.

A traumatizált fiatalokat könnyebb behálózni

A szakember emlékeztetett, a legkritikusabb időszak a személyiségfejlődés szempontjából a 4-6 év közötti időszak és a serdülőkor. Az ebben az életkorban szerzett traumák a legnehezebben feldolgozhatók.

Céltudatos woke-nyomulás

Mivel a fiatalok mintakövetők, a személyiségüket meghatározó példaképeiket a rájuk hatással lévő környezetükben találják meg. A családi háttér mellett a fiatalok személyiségének alakításában a kortárs csoportoknak, az iskolának és az egyre inkább a szociális hálóra terelődő információáramlásnak, illetve az online filmes platformoknak van elsődleges szerepe – főleg ez utóbbiakba nyomult be nagyon céltudatosan és eredményesen a woke – tette hozzá Bordás.

Érzékenyítés kifinomult eszközökkel

Vagyis miközben a hagyományos családmodell fellazult, és a közoktatás sincs felkészülve a woke ideológia terjedésére, a genderpropaganda által befolyásolt platformok nagyban befolyásolják a fiatalok személyiségfejlődését.

Hírdetés

A szociális hálókon elérhető tartalmak, a genderpropagandával átitatott fiatalokat megcélzó filmek kifinomult eszközökkel „érzékenyítenek” a woke ideológia befogadására.

Nemcsak az LMBTQ-közösséghez tartozást nyíltan felvállaló, érzelmi azonosulást kiváltó pozitív hősök nyerik meg a woke ideológiának a fiatalokat, hanem a közbeszédbe bekerülő nyelvi kódok is a genderideológiával való azonosulást segítik elő – hangsúlyozta Bordás.

A beszélt nyelv szerepe a gondolkodásban

Bordás megjegyezte, szerencsés körülmény, hogy a magyar anyanyelv a genderideológiát közvetítő nyelvi kódokkal szemben sok esetben még ma is védőgátat jelent.

A fiatalok ne hozzanak elhamarkodott döntést

A szakember a woke ideológia térnyerése miatt egyre gyakoribb nemátalakítás kapcsán elsődlegesen fontosnak tartja, hogy a fiatalok ne hozzanak elhamarkodott döntést. Ha egy család ilyen helyzettel szembesül, különösen fontos, hogy minden elérhető információt összegyűjtsenek, mielőtt sor kerülne a hormonkezelésre, majd a nemi szervek csonkolásával járó műtétre.

A statisztikák azt mutatják, azok körében, akik nemátalakító műtéten estek át, a társadalmi átlaghoz képest kimutathatóan magasabb az öngyilkosságot elkövetők aránya.

Megdöbbentő kutatási eredmények

Bordás egy megdöbbentő kutatási eredményre is kitért: a táplálékkal és a környezeti behatások által az emberi szervezetbe jutó hormonok a génállomány, a születendő gyermek nemét meghatározó kromoszómák átalakulásához vezetnek. Ez a jelenség a jövőben potenciálisan a hagyományostól eltérő szexuális magatartásformák további elterjedését okozhatja.

Traumák és identitás

A beszélgetőest záró részében a szakember arra emlékeztetett, a magyar nemzeti identitást befolyásoló Trianon-trauma kezeléséhez is elsődlegesen a nemzeti önazonosságunkat ért sérelmek feltárására, kibeszélésére van szükség. Mindez meglepő lehet, hiszen már több mint egy évszázad eltelt a magyar nemzetet szétszakító trianoni békediktátum óta, de az államszocializmus évtizedei alatt Trianont tabusították, amelynek máig ható következményei vannak – szögezte le Bordás Sándor.

Megjelent a Magyar7 2023/46. számában.

A beszélgetőesten készült felvételt a ma7.sk portálon tekinthetik meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »