A magyar népmese sátoros ünnepe Alsószentivánon

A magyar népmese sátoros ünnepe Alsószentivánon

Évek óta hagyomány, hogy a magyar népmese napja alkalmából mesedélutánt rendeznek Alsószentivánon. A mese ünnepén, szeptember 30-án – mely a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapja – tizenöt csapat, hatvan diák vett részt az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola által szervezett programon. Kiss Attila igazgató beszámolóját szerkesztve közöljük.

A Székesfehérvári Egyházmegye iskolái mellett a járási intézményeket is meghívták Alsószentivánra. Többek között móri, ráckevei, tatabányai, bicskei, érdi, nagykarácsonyi, sárbogárdi, sárkeresztúri, sárszentágotai és lajoskomáromi versenyzők mérhették össze tudását vetélkedő keretében.

A csapatok a vetélkedő kezdetéig bejárták az alsószentiváni katolikus iskolát, megismerkedhettek az akváriumok és az élősarkok lakóival; a játszóteret is kipróbálták, dacolva a szemerkélő esővel.

A rossz időre számítva a polgármesteri hivatal és a települési polgárőrség segítségének köszönhetően fedett helyen, de mégis a szabadban tölthették a délutánt a résztvevők, mivel a sportpálya melletti közösségi teret és a polgárőrsátrat is rendelkezésükre bocsátották a falu segítőkész szervezetei.

Kiss Attila, a  Fatimai Boldogasszony Általános Iskola igazgatója köszöntötte a versenyzőket, majd a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Kovács Béla tanügyigazgatási munkatárs nyitotta meg a rendezvényt.

A csapatok előzetesen már kaptak egy beküldendő feladatsort, amely általános témakörben dolgozta fel a legismertebb meséket, illetve egy rajzot kellett készíteniük az idén kiadott mesék valamelyikéhez. Az egyik mese az Isten áldása című volt, amely arra a tanulságra vezette rá a gyerekeket, hogy minden munka akkor lehet igazán értékes, ha rajta van Isten áldása. A másik mese Mackó úr meg Ordas koma története volt – ezt a vidám történetet a közelgő állatok világnapjára is gondolva választották ki a szervezők.

A helyszínen hat feladat – keresztrejtvény Benedek Elek életéből, szókereső, képkirakó, régies és idegen szavak jelentéseinek párosítása, türelmet és koncentrálást igénylő „aranyat a korpából” válogatás és kétszáznál több méhecske felkutatása – várt a versenyzőkre.

Hírdetés

Változatos kihívások megoldásával ünnepelték meg a népmese napját, melynek végére a résztvevők igazi hétpróbás hősökké váltak. A nap végén egy kis vendéglátásban is részesültek a csapatok.

Zárásként a versenyzők átvehették megérdemelt jutalmukat: egyéni, névre szóló emléklapot, könyvjelzőt, karácsonyfadíszt; a helyezettek még egy-egy jutalomkönyvet és az iskola logójával díszített ajándéktárgyat is.

Első helyen a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola csapata végzett, a második helyet a lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola szerezte meg, s a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola csapata is dobogóra került harmadik helyezettként. Rajtuk kívül természetesen jár a dicséret minden csapatnak, mivel lelkesen szerepeltek és jól felkészültek a versenyre.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kocsis Kata

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »