"A magyar nemzet a holokauszt idején hatszázezerszer halt meg" – a mai zsidóseggnyalási verseny győztese

"A magyar nemzet a holokauszt idején hatszázezerszer halt meg" – a mai zsidóseggnyalási verseny győztese

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitotta meg azt az ünnepséget, amellyel a világszervezet New York-i székházában szerdán megemlékeztek az ún. holokauszt áldozatairól. Az ENSZ-közgyűlés központi megemlékezésén Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár kiemelte a magyar kormány elkötelezettségét az "antiszemitizmus elleni küzdelem" mellett.


Frölich Róbert és Takács Szabolcs a Dohány utcai zsinagógában 2015 nyarán

Takács Szabolcs beszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett, nulla toleranciát hirdet az antiszemita megnyilvánulások ellen. A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett a "hetven évvel ezelőtti tragédiára", képeket idézett fel a "megalázás és a lealjasodás" pillanatairól. "A holokauszt nem az első népirtás volt. Nem is az utolsó. De precedens nélküli, nemcsak civilek meggyilkolásának mértékében, hanem jellegében és szándékaiban is egyedüli. A civilizáció oly mértékű lealjasodása volt, hogy az emberiségnek cselekednie kellett" – mondta fel jelesre a leckét az államtitkár, e cselekvés példájaként említve meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megalkotását, majd a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségének létrehozását.

Hírdetés

"E szövetség létrehozása egyértelmű jelzés a világnak, hogy a meggyilkoltakra emlékezés nemcsak a zsidó közösségek felelőssége, hanem a kormányoké és az egész világé" – szögezte le a politikus. Utalva a holokauszt magyarországi "hatszázezer" áldozatára, kiemelte azt is, hogy a magyar kormány álláspontja szerint "a magyar nemzet a holokauszt idején hatszázezerszer halt meg", s minden egyes magyar, aki gyilkolt, vagy kollaborált, hazaárulást követett el a magyar nemzet ellen. Beszédében az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt években Európában tapasztalható, erősödő antiszemitizmus közvetlen veszélyt jelent a demokráciára, "civilizációnk alapvető értékeire és társadalmaink általános biztonságára".

Takács Szabolcs beszéde után Kopár Antal cigányzenész, gitáros dalát hallgatta meg a publikum.

Az emlékülésen mások mellett beszédet mondott Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet, Izrael Állam ENSZ-nagykövete, a német kormány zsidó szervezetekkel való kapcsolatokért felelős képviselője. A meghívottak videós összeállítással köszöntették Sir Nicholas Vintont, aki a második világháború idején zsidókat mentett meg.

A hivatalos emléknap szerda esti programjaként Magyarország ENSZ-képviseletén a "holokausztban" meggyilkolt "magyar" komponisták emlékére adnak koncertet. A rendezvényen fellép – a Zeneakadémia szervezésében – Szabadi Vilmos, Karasszon Eszter és Marczi Mariann. Az előadáson várhatóan megjelenik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A megemlékezésen részt vesznek az ún holokauszt idején elrejtett "magyar" gyermekek New York-i csoportjának tagjai is.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »