A magyar miniszterelnökkel interjút készítő Postoj főszerkesztője a Körképnek: Orbán nem diktátor

A magyar miniszterelnökkel interjút készítő Postoj főszerkesztője a Körképnek: Orbán nem diktátor

12 év után adott először interjút Orbán Viktor szlovák médiumnak. A magyar miniszterelnök az eredetileg tervezett egy óra helyett 2,5 órán keresztül válaszolt a riporterek kérdéseire. A beszélgetés során több, a térség és a két-ország kapcsolatának fontos témaköre is felmerült. Orbán Viktor EU-val, vagy a V4-ekkel kapcsolatos víziója azóta is rezonál a szlovák sajtóban.

Ahogy az várható volt, a liberális, progresszív oldal árulásnak, szégyennek nevezte, hogy a portál interjút készített Közép-Európa egyik vezető politikusával. A konzervatív, nemzeti oldal azonban helyesnek és támogatásra érdemesnek nevezte  Orbán Viktor V4-ekre vonatkozó vízióját.

A Körkép.sk Martin Hanust, a keresztény-konzervatív Postoj.sk főszerkesztőjét kérdezte az interjú készítésének körülményeiről, illetve a szlovák újságírók Orbán Viktorral kapcsolatos benyomásairól.

Hogy sikerült interjút készíteniük Orbán Viktorral? A magyar kormányfőt sok más médium is szeretné szóra bírni.

Jeleztük ezirányú kérelmünket. Hogy Orbán Viktor kormányfő végül interjút adott, úgy gondoljuk, az is befolyásolta, hogy Magyarország veszi át a V4-ek soros elnökségét. Orbán az elmúlt hónapokban intenzíven kommunikált a német olvasókkal (interjút adott a Die Zeit. Die Welt, Der Stern-nek is). Kíváncsian várjuk, hogy a közeljövőben cseh vagy lengyel médiumnak is interjút ad-e.

Mennyi ideig tartott az időpont egyeztetés, a szervezési, logisztikai előkészületek?

A beszélgetés visszaigazolásától annak megvalósulásáit egy hetet vett igénybe. A Miniszterelnöki Hivatallal való kommunikáció nagyon gyors és professzionális volt.

Hogy zajlott maga az interjú?

Eredetileg egy óra állt a rendelkezésünkre. A beszélgetés később kezdődött, mert Orbán Viktor a kínai elnökkel beszélt telefonon. Úgy 10 percig azokat a témákat érintettük, melyekről az interjú bevezetőjében említést teszünk (földgömb és Közép-Európa), majd következett a két és fél órás beszélgetés, melyet közzétettünk.

Voltak olyan témakörök, kérdések, melyeket szerettek volna érinteni, de nem sikerült feltenni őket?

 

Hírdetés

Nem volt ilyen problémánk, hiszen a beszélgetés jóval hosszabb ideig tartott, mint azt eredetileg feltételeztük, Így a tervezett témakörökön túl is tettünk fel kérdéseket. A szlovák-magyar spektrum liberális része azt veti a szemünkre, hogy miért nem tettük fel Orbánnak azokat a kérdéseket, melyek a haza ügyeit érintik, vagy autoritatív kormányzási stílusával kapcsolatosak, és állítják, hogy a propaganda eszközeivé váltunk.

Értelmetlennek tartom ezt a szemrehányást. Elég elolvasni a német sajtóban megjelent interjúit. A Die Welt például jóval kevésbé volt kritikus, mint mi, miközben Orbán a Die Zeit vagy a Der Stern-ben megjelent kritikusabb interjúkat is feltette a saját oldalára.

Ilyen alapon bárki mondhatná, hogy minden külföldi interjú Orbán propagandáját szolgálja. A magunk részéről úgy viszonyultunk hozzá, mint egy másik állam vezetőjéhez, akinek az álláspontja az európai közvéleményt befolyásolja. A szlovák olvasók számára ezért minél inkább a gondolkodását szerettük volna bemutatni Közép-Európáról, az EU-ról, arról, hogyan értelmezi a liberalizmust, mint ahogy a szlovák-magyar kapcsolatok is érdekeltek bennünket.

Természetesen rákérdeztünk a sajtószabadságra is, vagy arra, hogy a közmédia nem emlékeztet-e a Kádár érárai. Teljesen érthető, hogy a magyar belpolitikai ügyek kevésbé érdekeltek bennünket.

Valóban terjedelmes interjúról van szó, melyben Orbán Viktor több összefüggésről is beszél. A magyarok számára az ilyesmi teljesen természetes a magyar miniszterelnök részéről, hiszen évtizedek óta követjük a tevékenységét. Szlovákiában azonban rendkívüli eseményt jelentett. Hogyan fogadták a Postoj olvasói az interjút?

Olvasóink véleményét egyelőre főleg a szöveg alatti hozzászólásokból ismerjük. Azt gondolom, hogy mindkét oldal, tehát azok is, akik elismerik Orbánt, illetve akik autaritatív vezérnek tartják, egészébe véve egyetértenek abban, hogy Orbán intellektuális karizmája elvitathatatlan.

A Postoj.sk olvasói az Orbán-interjúra: Kár, hogy nekünk nincs egy ilyen Orbán Viktorunk

Orbán még az interjú megjelenésének napján közzétette saját honlapján annak teljes magyar fordítását. Ön szerint milyen a magyar kormányfő összehasonlítva a mediális képpel Szlovákiában vele kapcsolatban?

Személy szerint nincs semmilyen túlzott illúzióm arról, amilyen politikát Orbán otthon folytat. Nem tudok magyarul, így a vele kapcsolatos képet leginkább a német sajtó kritikus cikkei alakítják. Szeretnék ebben bizonyos mértékű tartózkodást megőrizni, mert érzékelem, hogy a magyar belpolitikai harc rendkívül éles.

Elutasítom ugyanakkor, hogy diktátornak tartsam. Teljesen nyilvánvaló, hogy úgy, ahogy a lengyel PiS, a Fidesz is elveszítheti a következő választást. Ez esetben úgy, mint korábban is, elismeri majd vereségét, és ellenzékbe vonul. Számunkra az a legérdekesebb, hogy mit mond Közép-Európáról, vagy az EU-ról.

Lenyűgöző, hogy épp Orbán, aki tíz évvel ezelőtt számunkra még a magyar nacionalizmus megtestesítője volt, gondolataival és gyakorlati politikájával hogyan dolgozza fel a trianoni traumát, és keres új értelmet Közép-Európa számára az EU-n belül. A 90-es években és később is mindez inkább a liberális szalonokat jellemezte. Orbánnal lehet mélyen egyet érteni vagy sem, de kétségtelen, hogy ebben nagyon inspiráló.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »